Äntligen ny svensk Morningstar-sajt

Bättre sökning, fler möjligheter till sortering och jämförelser med 15 års historik – det tror jag är de nyheter som Sveriges fondsparare kommer att uppskatta mest på nya Morningstar.se – premiär lördag 18:00.

Jonas Lindmark 2009-10-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Lördag 3 oktober 2009 byter Morningstar ut sin svenska sajt. Efter att ha bjudit svenska fondsparare på samma tjänst i 7 år och 7 månader, så byter vi nu till nytt utseende och nya verktyg.

Informationen är förstås till stor del densamma. Det är samma fonder, samma fondbolag, samma analyser. Men vi visar fler nyckeltal och har förbättrat hur du kan söka och använda vår information.

Mer flexibla diagram

Den största förbättringen gäller själva sökningen, som innehåller mer än dubbelt så många nyckeltal och därmed ger fler möjligheter till sortering. De som jag gissar kommer att användas mest är sorteringar på storlek (fondförmögenhet), förvaltarens namn och årliga resultat. Jämförelsen av fondernas årsavkastning (som motsvarar bankräntor) görs enbart per månadsskiften, vilket ökar rättvisan jämfört med de löpande avkastningarna (där slutdatum ofta varierar).

Diagrammen för de enskilda fonderna och i verktyget ”Jämför” har blivit mycket mer flexibla. Tydligast är kanske att längsta tidsperiod ökat från 5 till 15 år. Det är logiskt eftersom de svenska utlandsfonderna startade i början på 1990-talet och det är drygt tio år sedan Morningstars metodik började användas i Sverige. Så för varje år som går är det allt fler fonder som har funnits både 10 och 15 år.

Dessutom kommer nu möjlighet att välja valfritt start- och slutdatum, samt att jämföra med flera index samtidigt. För utlandsfonder kan det ibland även vara intressant att granska utvecklingen ur andra länders perspektiv, så det går att välja mellan sju olika valutor. Ytterligare förbättringar av diagrammen kommer framöver.

Äntligen

Även alla ni fondsparare som använder Morningstar.se tror jag framöver kommer att märka stor skillnad. Nu blir det lättare för oss att reagera på kritik och förbättringsförslag, samt att skapa de verktyg som passar bäst för den svenska fondmarknaden. Ett exempel är att hedgefonder i Sverige är mycket mer öppna för allmänheten, vilket ger ett större behov av information.

Som alltid när man byter ”allt på en gång” som vi nu gör (databas, webprogram, design), så är det stor risk för strul. Jag hoppas därför att ni läsare och användare har tålamod under de första dagarna.

Planen är att www.morningstar.se kommer att pekas om i DNS till den nya sajten klockan 18:00 nu på lördag. Våra tekniker påstår att den nya IP-adressen kommer att slå igenom i hela världen på några minuter och sedan är nya Morningstar.se igång – äntligen!


Xmorningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar