Rätt fonder under sommaren

Du som är antingen väldigt aktiv eller tvärtom har sparat i samma fonder för länge kan tjäna på att byta innan semestern. Men de flesta fondsparare drar redan nytta av de breda fondernas fördelar.

Jonas Lindmark 2011-06-16 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Det är rimligt att kolla ungefär en gång om året ifall uppenbart dåliga resultat och/eller höga årsavgifter gör att de fonder du sparar i behöver bytas ut. De argument som verkade goda för att investera i en fond för några år sedan kanske inte håller längre. Här på Morningstar är det lätt att kontrollera om andra fonder i samma kategori har lägre avgifter och bättre resultat.


Trygg under semestern


Men den oroliga börsutvecklingen hittills år 2011, med värdeminskning för nästan 90 procent av aktiefonderna, gör nog att många funderar på att byta till andra typer av fonder för att känna sig trygg under semestern.<

/P>

Rätt fondval under sommaren beror dels på vad du sparar till och hur lång spartid som återstår. Dels om du planerar att vara aktiv och byta fonder igen under hösten. Valsituationen kan därför delas upp, vilket jag gav tips om i en intervju som publicerades på DI.se tidigare i veckan (”Fondstrategi för hängmattan”, länk till höger), i en enkel matris med fyra grupper:


Passiva, långsiktiga sparare: De flesta fondsparare är i denna grupp, som förhoppningsvis redan har valt bra riskspridning och en hög andel aktiesparande. Historisk erfarenhet talar för att dra nytta av de grundläggande fördelarna hos fonder och välja en hög andel aktiesparande så länge den återstående spartiden är minst tio år. Breda aktiefonder eller en portfölj med flera olika typer av fonder gör att resultatet blir nära genomsnittet. Skulle det komma ett börsras under sommaren så är denna grupp vinnare, eftersom de normalt har månadssparande eller pensionspremier som sätts in regelbundet, vilket gör att de får fler aktier för pengarna och bättre avkastning framöver.


Aktiva, långsiktiga sparare: För att kunna slappna av under semestern är det klokt att göra som proffsen när de vill ta liten risk att misslyckas – sprid pengarna på olika typer av aktier eller välj en global aktiefond. Efter semestern är det sedan dags att åter välja en mer aktiv strategi.


Passiva, kortsiktiga sparare: Förhoppningsvis har de redan valt fonder med låg risk, alltså räntefonder och hedgefonder. Men de passiva har ofta tidigare glömt att sänka risktagandet vartefter spartiden krymper, så inför semestern kan vara ett bra tillfälle att se över risken i portföljen. Efter börsuppgång under 2009 och 2010 är det ett hyfsat tillfälle att sänka risken i det kortsiktiga sparande.


Aktiva, kortsiktiga sparare: Den minsta gruppen. För att koppla av under sommaren väljer de rimligen samma strategi som de passiva kortsiktiga och sänker tillfälligt risken. När nätterna blir längre och det finns tid att hålla koll på börsutvecklingen, så är det dags att börja leta vinnare igen.


Rebalansera


Viktigt att tänka på innan man struntar i att justera fondsparandet är dock att för varje år kommer vi ett år närmare sparmålet och det är därmed klokt att sänka risktagandet. Dessutom har börsutvecklingen skiljt sig kraftigt mellan länder och branscher de senaste åren, så värdeökningen i de fonder som varit vinnare kan lätt ha gjort att exponeringen mot vissa länder eller branscher har ökat kraftigt. Mer om att även du som för några år sedan gjorde ett bra och framgångsrikt val av fonder troligen har fått en bra anledning att justera ditt val finns i ”Glöm inte att rebalansera” (länk ovan till höger).


Slutligen kan just förberedelserna inför semestern ha skapat nya planer och prioriteringar, som ger avgörande argument att byta till andra fonder: nya sparmål. Pengar som tidigare sparades inför pensionen kanske ska användas redan inom något år – till exempel för att familjen har beslutat att försöka sälja den gamla båten och nästa vår köpa en som passar familjens behov bättre.


Det händer inte så ofta att prioriteringarna ändras, men när tillvaron ändras så kan det vara rejält. Alltså är det viktigt att ibland tänka efter om dina sparmål är samma som tidigare: Har något hänt i ditt liv som gör att dina planer för hur sparkapitalet ska användas har ändrats? I så fall behövs kanske en större översyn av vilka fondtyper du har valt. Om till exempel återstående spartid är betydligt kortare än du tidigare tänkt, så talar det för sänkt risktagande.


Men de flesta fondsparare drar redan nytta av de breda fondernas fördelar – riskspridning, att förvaltaren sköter rebalanseringen, plus ofta lite lägre avgifter – och kan med gott samvete ta semester.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar