Spanien och mer hedge i min tjänstepension

Börsuppgången under första kvartalet gör att jag tar hem vinster och ökar andelen hedgefonder från 30 till 50 procent. Madridbörsen har fortsatt ned i år, vilket ger ett bra köptillfälle.

Jonas Lindmark 2012-03-29 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn

För två år sedan flyttade jag min tjänstepension till fonder och nu gör jag den andra ändringen av fondvalet. Inom PPM har jag normalt haft 100 procent aktiefonder, men tjänstepensionen är mer pengar per månad och där har jag valt lägre risktagande. När aktiemarknaden är nära en långsiktigt rimlig nivå väljer jag hälften aktiefonder och hälften hedgefonder. Där är vi tillbaka nu.

 

I mitten på september ändrade jag från 40 till 70 procent aktiefonder (”Mer aktier i min egen tjänstepension”, länk ovan till höger) och ett halvår senare är resultatet av detta bra. De tre indexfonder jag valde (Sverige, Europa och USA) har stigit mellan 17 och 22 procent. Nu säkrar jag en del av de vinsterna och ökar andelen hedgefonder från 30 till 50 procent. Ny fond är Nektar som jag skrev om för två veckor sedan (”Nektar svårslagen”) och dessutom ökar jag åter andelen i Multi-Strategy 2xL med fortsatt förhoppning att det ska löna sig att belåna innehav i hedgefonder så länge marknadsräntorna är så låga.JLs portfölj i Brummer Life
Framtida fondköp 2012-03-29 Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 30%
Lynx 10%
State Street Europe Index 20%
State Street United States Index 20%
State Street Spain Index 10%
Nektar 10%
Summa 100%Nytt innehav bland aktiefonderna är SSgA Spain Index (amerikanska State Street Global Advisors) som ersätter deras Sverigefond. Det finns ingen Spanienfond att välja på bland de 807 fonder som är valbara inom PPM, men Brummer har med en av de två som säljs i övrigt i Sverige (den andra är Fidelity).

 

Argument för att välja just Spanien är dels att jag tycker att börsnedgången verkar överdriven i Madrid, dels verkar det rimligt att jag som pensionär kommer att vilja tillbringa en hel del tid kring Medelhavet och då är det logiskt att investera en del av pensionssparandet där. Men det betyder inte att jag rekommenderar alla att satsa en tiondel av hela sitt sparkapital i Spanien, för denna tjänstepension är bara en del av hela mitt sparande och risktagandet på Madridbörsen vägs upp av försiktighet i övrigt.


Xpersonligt Xpensionssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar