PPM har 13 av 15 stjärnfonder

En styrka med att PPM erbjuder hela 850 fonder är att nästan alla stjärnförvaltare finns med i utbudet. Även Avanza och Nordnet har bra täckning, men Morningstar behövs för att hitta exakt vilka fonder stjärnorna förvaltar.

Jonas Lindmark 2014-01-23 | 16:55
Facebook Twitter LinkedIn

I måndags offentliggjorde Dagens Industri och Morningstar vinnarna av titeln ”Årets stjärnförvaltare” för år 2013. Detta är fjortonde gången vi genomför tävlingen med ungefär samma regelverk.


Fokus ligger på prestationen 2013, men dessutom krävs förvaltning som klart har överträffat konkurrenterna de senaste fem åren och att fonden har varit tillgänglig för svenska fondsparare. Som vanligt är det flera vinnare som har varit på prispallen förut, vilket jag tror beror på kravet att prestera bra både på kort och på lång sikt.


Men i år har jag även lagt märke till att nästan alla vinnarnas fonder är valbara för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). De enda två fonder av vinnarnas 15 fonder som inte finns med där är SEB Nordamerika Småbolag och JP Morgan Europe Dynamic.


Ändå har PPM ”bara” med 850 av de totalt 2300 fonder som finns med här på Morningstar.se som sålda till småsparare (inräknat att en del fonder har flera fondklasser så är antalet drygt 3000). Även nätmäklaren Avanza har lika bra täckning, 13 av 15 stjärnfonder, med Nordnet hack i häl med 12 av 15. Dessa har dock lite större utbud, så pricksäkerheten är inte riktigt lika bra.


Miss i kritiken


Detta tycker jag att kritikerna av det stora fondutbudet hos PPM har missat: Hur ska fondspararna få tillgång till de verkligt bra fonderna om inte utbudet är stort och alla fondbolag är välkomna att vara med?


Att kraftigt minska antalet PPM-fonder vore som när en mataffär bestämmer sig för att bara sälja ett litet antal storsäljande matvaror. Visst går det att pressa priserna mer då, men valfriheten blir lidande och det är knappast de lite dyrare varorna av hög kvalitet som kommer att finnas kvar. Ändå är det just via PPM som det är bäst att spara i fonder med hög kvalitet på förvaltningen som därför har högre förvaltningavgifter, för tack vare PPM-rabatten blir även dessa fonder billiga.


Sök fondbolaget, sortera på namn


Några läsare har hört av sig och undrar hur de ska hitta stjärnförvaltarnas fonder. Tyvärr är det svårt att söka på fondförvaltarnas namn. Varken PPM, Avanza eller Nordenet ger någon möjlighet att söka efter personer och hitta de fonder som de förvaltar. Här på Morningstars sajt finns en indirekt möjlighet, om man vet namnet på fondföretaget som förvaltaren arbetar på (sök fondbolaget, Fler inställningar, välj vy Förvaltare, sortera på Förvaltare 1). En annan möjlighet är att Googla på förvaltaren namn och fondbolag, det ger nästan alltid några träffar även om det är svårt att hitta om förvaltaren sköter flera fonder.


Orsaken till att det inte finns en systematisk möjlighet att söka på förvaltarnas namn är att fondbolagen bara rapporterar just enskilda namn, inte något ID-nummer (som fondernas ISIN-kod). Alltså kan det finnas flera förvaltare i världen som har samma namn, plus att förvaltare kan byta namn (till exempel vid giftemål). Men trots allt är det väldigt ovanligt att två fondförvaltare har exakt samma namn, och när de har det så förvaltar de sällan samma typ av fonder.


Tänk också på att förvaltare byter jobb ibland, även stjärnförvaltare. Bland årets 20 vinnare (5 av 15 fonder har två förvaltare) så har två nyligen bytt jobb. John Hernander lämnade i somras AMF och börjat på Nordea. Petter Löfqvist slutade härmoveckan på Evli och började på Alfred Berg. Om man tror att individerna har stor betydelse för resultaten så gäller det alltså att leta upp deras nya fonder.


Xförvaltare Xstjärnförvaltare

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar