Seniorlån är sista utvägen

Ibland kan seniorlån vara den enda lösningen. Men de är dyra, så leta först efter bättre sätt att få loss ditt bostadskapital och fall inte för optimistiska säljare som vill låna ut extra så att du kan spekulera i aktiefonder.

Jonas Lindmark 2014-09-25 | 16:00
Facebook Twitter LinkedIn

Det finns tre sorters seniorlån, berättade Pensionsmyndigheten på en pressträff igår. De har olika effekt på pensionärers ekonomi, bland annat bostadstillägg och ränteavdrag, men alla tre är dyra lösningar för att få loss pengar ur bostaden.


Lånar du till exempel 500.000 kronor med fem procent ränta blir det drygt 200.000 kronor dyrare på 10 år jämfört med ett vanligt bolån med två procent ränta.


För pensionärer som äger sin bostad och har små eller inga bolån är det såklart frestande när det kommer erbjudanden att ta seniorlån och få råd att åka på semesterresor eller köpa en ny bil. Men jag håller med Pensionsmyndigheten om att det ofta finns andra bättre sätt.


Bättre sätt att få loss pengar


Pensionärer med små inkomster har rätt till bostadstillägg oavsett om de bor i hyresrätt, bostadsrätt, eget hus eller äldreboende. Och många skulle kunna sänka sina kostnader och/eller frigöra sparkapital genom att flytta till en mindre bostad.


Sedan är det värt att leta efter billigare möjligheter att låna. Även om banken helst erbjuder ett seniorlån (som är mer lönsamt), så kan det gå att få vanliga bolån (med lägre ränta). Prata med flera banker och sök efter bästa helhetslösning. Pensionsmyndigheten påpekar att ibland kan ett vuxet barn ställa upp som låntagare, vilket ger banken extra säkerhet.


Seniorlån är i första hand till för låginkomsttagare, som inte har tillräckligt hög pension per månad för att banken ska vilja ge ett vanligt lån. Paradox att de som banken inte vill bevilja vanliga bolån, för att de inte har tillräcklig pension att klara låneräntorna, de erbjuds istället ett dubbelt så dyrt lån där skulden ökar snabbt.


Låna inte till spekulation


Särskilt vill jag varna för att falla för frestelsen, när optimistiska säljare visar kalkyler på hur mycket du kan tjäna på att ta seniorlån och placera pengarna på aktiemarknaden. Säljaren tjänar såklart på om du låna extra mycket pengar och spekulerar i att aktiekurserna kommer att stiga, särskilt om pengarna investeras via kapitalförsäkringar och aktiefonder med höga avgifter.


Men att ta ett dyrt seniorlån och använda pengarna för att spekulera i att nå högre avkastning, så att lånet lönar sig, för en pensionär är det bara ett onödigt risktagande. Spartiden är rimligen ganska kort, för det gäller ju att hinna göra något kul med en eventuell vinst, så förlustrisken blir stor. Och om det finns något en pensionär väldigt gärna skulle vilja göra om bara plånboken var välfylld, då är det väl bättre att låna och passa på att nå målet direkt?


Xpensioneringsplan Xpensionssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar