Nu gör vi bra beteende mer lönsamt

Poängen med att ge alla fonder betyg även för hållbarhet är att Morningstar ger mycket mer makt till Sustainalytics, vilket bidrar till att bra beteende blir mer lönsamt. Det geniala är att alla företag lockas att förbättra, både miljöbovar och de som redan är hjältar.

Jonas Lindmark 2016-03-17 | 0:25
Facebook Twitter LinkedIn

Den här veckan lanserar Morningstar en helt ny typ av fondjämförelser. Alla aktiefonder som främst investerar i stora börsbolag och även många andra fonder får nu ett hållbarhetsvärde på de portföljer med innehav som de rapporterar.

 

Basen för jämförelsen är att det globala analysföretaget Sustainalytics har över 100 experter som granskar 4500 börsföretag. Morningstars bidrar med vår databas med fondernas innehav, och kombinationen gör det möjligt att räkna ut ett rättvist hållbarhetsvärde för varje fond. Sista steget är att jämföra hållbarhetsvärden per kategori och dela ut hållbarhetsbetyg (mer om detta i en separat artikel, länk till höger).

 

Information om fondernas hållbarhet finns nu på varje fonds ”Översikt” här på sajten. Senare kommer även möjligheter att söka och sortera fonderna baserat på hållbarhetsvärde och hållbarhetsbetyg.

 

Mycket bättre än ”etisk”

 

De senaste 20 åren har jag återkommande varit skeptisk och kritisk till fonder som kallas sig ”etiska” eller SRI-fonder som påstår att de till skillnad från andra förvaltare bidrar med ”påverkan”. Den senaste krönikan om detta är ”Tro inte på fonders säljsnack om hållbarhet”.

 

Så jag förstår om läsare blir förvånade att jag nu är så positiv. Men den avgörande skillnaden är densamma som mellan vanliga Morningstar Rating och att en fond i sin marknadsföring påstår att dess förvaltningsprocess gör att den kommer att nå högre avkastning än konkurrenterna. Att ett enskilt fondbolag försöker göra något påverkar knappast alls börsföretag eller aktiemarknaden – men när alla fondbolag utsätts för ökad granskning, då förbättrar det hela branschens beteende.

 

Ökad transparens, att korrekt information blir lättare att hitta och sprids till fler människor, det kan ha en dramatisk effekt. Morningstars lansering av hållbarhetsbetyg betyder att den information som Sustainalytics samlar in om börsföretagen sprids till många fler människor, och jag är övertygad om att det kommer att ha stor effekt på börsföretagens beteende.

 

Alla tjänar mer på schyst beteende

 

Att alla stora börsföretag ingår är också en avgörande skillnad jämfört med ”etiska” fonder och liknande förvaltning som fokuserar på att välja ut de bästa företagen (SRI) eller försöka påverka ett fåtal utvalda företag. Om till exempel en fond avstår från att investera i företag som tillverkar alkohol eller producerar olja, då ger det ingen anledning för dessa företag att försöka förbättra sin verksamhet. Men när alla stora börsföretag och alla typer av förvaltare ingår, då blir det värdefullt även för företag som anses vara miljöbovar eller omoraliska om Sustainalytics ger dem ett bättre omdöme än deras konkurrenter. Och när konkurrenterna förbättrar, så måste även de som tidigare varit hjältar förbättra sig ytterligare för att behålla förstaplatsen.

 

Den stora fördelen jämfört med det som funnits hittills, att ett fåtal fondbolag letat företag med starkt fokus på hållbarhet, är alltså att Morningstars hållbarhetsbetyg görs på alla fonder som har levererat tillräcklig information. Därmed kommer majoriteten förvaltare att få anledning att bry sig om den ESG-granskning som Sustainalytics gör och alla företagsledningar får en mycket starkare anledning än tidigare att försöka få bättre betyg av Sustainalytics. Och när det lönar sig bättre för börsföretag att bete sig schyst, så sker förbättringarna snabbare.

 

Redan tidigare har stora institutionella ägare köpt denna typ av information från Sustainalytics, kanske främst för att kontrollera vilka risker de tar. Ytterligare en fördel med bättre information även till fondsparare är att fondernas hållbarhetsvärde ger ett konkret mått på hur stora extra risker som fondsparandet ger att drabbas av skandaler som sänker företags marknadsvärde och därmed gör att fondsparare och andra ägare förlorar pengar.

 

Fler fonder kommer att ingå

 

Redan täcker Morningstars hållbarhetsbetyg ungefär 300 svenska fonder, knappt hälften. Men framöver kommer täckningen att öka, dels för att Sustainalytics planerar att öka antalet börsföretag som de analyserar, dels för att Morningstar kommer att utveckla bättre datorprogram för portföljanalys så att även fler räntebärande innehav och underliggande innehav i fond-i-fond går att genomlysa.


Xhållbarhet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar