Här är världens bästa ETFer

Nu börjar Morningstar ge de framåtblickande betygen Gold, Silver och Bronze även till börshandlade fonder. Låga avgifter väger tyngst, men vi granskar även historiskt, förvaltarnas erfarenhet och hur väl fondbolagen skyddar investerarnas intressen.

Jonas Lindmark 2016-11-03 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar började 1 november ge framåtblickande fondbetyg även till börshandlade fonder (”exchange traded funds”, ETF). Redan 2008 publicerade vi de första kvalitativa analyserna av enskilda ETF, men när Morningstar 2011 lanserade det framåtblickande fondbetyget Analyst Rating så var fokus på vanliga fonder med daglig handel.

 

Den nya betygsättningen av ETF görs baserad på information med samma indelning som analysen av aktivt förvaltade fonder. Ännu större vikt ges dock låga kostnader, eftersom en tydlig erfarenhet är att vinnarna bland indexfonder brukar vara de som har lägst avgifter. Men andra faktorer har också visat sig ha stor betydelse så Morningstar granskar även de historiska avkastningarna, förvaltarnas erfarenhet och hur väl fondbolagen skyddar investerarnas intressen.

 

Fondbetygen som delas ut är Gold, Silver, Bronze, Neutral och Negative. De positiva betygen summerar analytikernas övertygelse att fonden borde klara att överträffa genomsnittet bland fonder som investerar på samma marknad under en konjunkturcykel, justerat för skillnader i risktagande. Om det i en kategori inte finns någon ETF som har fått bättre Analyst Rating än ”Neutral” så kan det alltså tolkas som att det lönar sig att leta efter skickliga aktiva förvaltare.Högsta betyg Gold
ETF som följer aktieindex Kategori Börs
iShares Core MSCI Europe Europa New York
iShares EURO STOXX Europa Xetra
iShares STOXX Europe 600 Europa Xetra
UBS ETF MSCI EMU Europa Xetra
iShares Core MSCI World ex Can Global Toronto
Vanguard FTSE Global All Cap ex Can Global Toronto
iShares Core MSCI Japan Japan London
Vanguard FTSE Japan Japan London
iShares Core S&P/TSX Capped Comp Kanada Toronto
Vanguard FTSE Canada All Cap Kanada Toronto
Vanguard FTSE Canada Kanada Toronto
iShares Core S&P 500 USA Schweiz
iShares Core S&P Mid-Cap USA New York
iShares Core S&P Small-Cap USA New York
iShares Core S&P Total US USA New York
Schwab US Broad Market USA New York
Schwab US Large-Cap USA New York
SPDR S&P 500 USA London
UBS ETF MSCI USA USA Schweiz
Vanguard Dividend Appreciation USA New York
Vanguard Large-Cap USA New York
Vanguard S&P 500 USA London
Vanguard US Total Market USA TorontoTabellen ovan visar de aktie-ETF registrerade i Europa och Nordamerika som Morningstars analytiker anser är värda högsta betyget, Gold. Som synes är det främst bland USA-fonder och i ett fåtal andra kategorier med stort intresse från investerarna som kvaliteten är högst. Orsaken är nog delvis att det krävs hård konkurrens mellan många alternativ för att tvinga fram de allra bästa villkoren för investerarna.

 

Totalt har drygt 250 ETF i hela världen fått Analyst Rating. Inledningsvis ingår ETF som är registrerade i Australien, Frankrike, Hongkong, Irland, Kanada, Luxemburg, Singapore, Storbritannien och USA. Silver och brons är de vanligaste betygen, medan bara tre fonder hittills har fått betyget Negative. Anledningen är att Morningstar inledningsvis har valt att fokusera på att peka ut de bästa alternativen. Framöver planerar vi att utöka betygsättningen och täcka fler typer av ETF. Då blir det kanske vanligare att även dåliga ETF pekas ut.

 

En mer detaljerad beskrivning av metodiken tillsammans med hela listan med Analyst Rating av ETF per 1 november finns i ett pdf-dokument (”Introducing the Morningstar Analyst Rating for Exchange-Traded Funds”, länk ovan till höger).


Xfondbetyg Xköptips Xmorningstar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar