Ny Europafond i min PPM-portfölj

Första kvartalet 2017 har aktiefonderna fortsatt uppåt samtidigt som mörka moln tornar upp sig. Men eftersom jag sänkte mitt risktagande redan i december behåller jag de framgångsrika aktiefonderna och byter Europafond.

Jonas Lindmark 2017-03-30 | 15:07
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiefonderna inom PPM har i snitt stigit 5 procent under första kvartalet, fram till 29 mars. Som jag skrev om för en månad sedan så är detta snarare den avkastning som framöver är rimligt att räkna med under ett helt år (”Aktier ger inte mer än 5% per år” länk till ovan höger).

 

Förutsättningarna för börsföretagen har samtidigt snarare försämrats. Även med positiva överraskningar i ekonomisk statistik de senaste månaderna som antyder att tillväxten ser ut att ta fart under våren, så har samtidigt mörka moln fortsatt att torna upp sig: Donald Trump misslyckas med att faktiskt genomföra reformer, stigande räntor i USA, svårigheterna i Europa att hantera Brexit, sänkt förtroende för Turkiet, Både Mexiko och Kina hotas av handelskrig med USA. Och så vidare, tidningarna är fulla av elände.

 

Så hur ska jag som PPM-sparare hantera detta. Sänka risktagandet ytterligare?

 

Haken är att fonderna har rört sig såpass lite sedan jag ändrade min PPM-portfölj förra gången, den 8 december. Och då mer än dubblade jag andelen räntesparande, till cirka 35 procent, vilket räcker för att kunna passa på och åter öka andelen aktiesparande efter ett börsras. Att ytterligare öka andelen räntesparande skulle kunna ge en stor nackdel om fortsatt ökad optimism bland andra investerare ger stigande aktiekurser de närmaste månaderna. Därför behåller jag samma nivå på risktagandet.

 

Inom aktiedelen finns ändå många möjligheter att ändra. Mitt förra val i december undvek helt placeringar i USA och la hela 35 procent i Sverige. Jag skulle nu kunna tänka mig att satsa mer specifik i andra enskilda länder i Europa, men utbudet landfonder inom PPM är alldeles för klent (många enskilda länder saknas helt).

 

Byter Europafond

 

Istället har jag fokuserat på att utvärdera de fem fonder jag har valt och se om de fortfarande platsar i portföljen, eller om det finns uppenbart bättre alternativ i samma kategori. Fyra av fonderna har presterat bra det senaste halvåret och behåller sin plats.Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 30 mars 2017 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
SPP Europa 20% 140673 ny
Skagen Kon-Tiki 10% 501981  
Carnegie Strategi 30% 357483  
Didner & Gerge Aktiefond 20% 291906  
Spiltan Räntefond Sverige 20% 972497  
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  Besvikelsen är CB European Quality, som backade rejält i oktober och ännu inte har återhämtat sig relativt index. Denna fond har varit med i portföljen främst som defensiv placering för att kompensera att både Skagen och Didner & Gerge är mer offensiva än snittet bland sina konkurrenter. Men nu har fondens fokus på kvalitetsbolag kostat för mycket under börsuppgångarna, särskilt med tanke på att jag förra gången tog med en kort räntefond. Jag hittar ingen aktivt förvaltad Europafond som har en portfölj jag blir imponerad av, så jag väljer en billig passiv indexfond som varit med förut, SPP Europa.

 

Som vanligt vill jag varna för att ovanstående är mitt högst personliga val av PPM-fonder. Jag har hög exponering mot aktiemarknaden på annat sätt och tillsammans med tjänstepensionen är mitt sparkapital så stort att jag fokuserar på att hålla ned riskerna. För yngre PPM-sparare som inte har hunnit att få in så mycket på premiepensionskontot är det kanske rimligt att våga spekulera mer och välja smalare fonder, men för mig verkar det mer värt att försöka begränsa förlusterna under framtida börsras.


Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar