Nu säljer jag aktier i PPM och tjänstepension

Konjunkturen är nära en topp och aktiemarknaden har stigit brant det senaste året. Nu sänker jag andelen aktiefonder från 39 till 22 procent i min tjänstepension och från 65 till 50 procent i min PPM-portfölj.

Jonas Lindmark 2017-06-21 | 16:04
Facebook Twitter LinkedIn

När optimismen kring aktier tydligt har blivit för stor, då har jag tidigare tjänat mycket på att minska andelen aktiefonder i min PPM-portfölj och vänta på att köpa tillbaka efter nästa börsras. Flockbeteende gör att aktiemarknaden överreagerar och det senaste året tycker jag uppgången blivit för stor.

 

Förra veckan såg jag ett tydligt exempel på övertro i SvD. Efter att ha skrivit krönikan ”Låt inte dina planer bero av börsen” om detta loggade jag in på min tjänstepension och minskade andelen aktiefonder där från 39 till 22 procent. Idag har jag även minskat andelen aktier i min PPM-portfölj från 65 till 50 procent.

 

Tjänstepensionen är mer pengar vilket ger större anledning att vara försiktig och bland annat för att få bra tillgång till hedgefonder valde jag för sju år sedan Brummer som ger tillgång till Sveriges mest populära hedgefonder. Neutralt läge i min strategi för tjänstepensionen är 50 procent billiga indexfonder och 50 procent hedgefonder, men redan i januari tyckte jag att aktiemarknaden såg ut att ha stigit lite för mycket (se ”Lägre risk i min tjänstepension”). Nu säljer jag indexfonderna inriktade på Australien och Sverige, samt ökar andelen Nektar som jag tror kan få revansch framöver. Dessutom tar jag bort de två indexfonderna från insättningar av nya pengar, vilket ger denna nya köpfördelning:JLs portfölj i Brummer Life
Framtida fondköp 2017-06-15 Andel
Brummer Multi-Strategy 50%
Lynx 10%
Nektar 10%
State Street Europe Index 10%
Vanguard Emerging Market Index 10%
Vanguard Global Small-Cap Index 10%
Summa 100%Sedan den förra uppdateringen av mitt PPM-val den 30 mars har aktiefonderna där i snitt stigit 5 procent och årets vinnare i Europa betydligt mer. Samtidigt har USA-dollarn backat något vilket snarare talar för att aktiefonderna borde följa med nedåt.

 

Visst har vi fått positiva nyheter under våren, främst de franska valresultaten som ger ökat hopp att EU kan utvecklas i positiv riktning. Men å andra sidan har de politiska låsningarna i Washington blivit allt mer tydliga och flera militära konflikter har förvärrats. Trots rekordlåga räntor runt om i världen så har den ekonomiska tillväxten haft svårt att ta ordentlig fart och nu är arbetslösheten låg i många länder, vilket gör att lönerna pressas uppåt och inflationen snart tar fart. När räntorna tillåts stiga i Sverige kommer kronan rimligen att stärkas, vilket är negativt för aktiefonder.

 

Min slutsats är att minska andelen svenska och europeiska aktier från sammanlagt 55 till 40 procent. Däremot behåller jag 10 procent i Skagen Kon-Tiki, som jag tror har den typ av värdeinriktade förvaltning som kommer att klara en konjunkturförsvagning bra. Tabellen nedan visar den nya fördelningen:Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 21 juni 2017 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
SPP Europa 10% 140673 mindre
Skagen Kon-Tiki 10% 501981  
Carnegie Strategi 40% 357483 mer
Didner & Gerge Aktiefond 10% 291906 mindre
Spiltan Räntefond Sverige 30% 972497 mer
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  Min andel aktiefonder inom PPM är därmed tillbaka nere på samma nivå som efter uppdateringen i april 2015 (”Lägre andel aktier i PPM-portföljerna”, länk ovan till höger). Då ansåg jag att optimismen kring aktier hade blivit för stor och samma intryck har jag idag. Då kom börsnedgången ganska snabbt efteråt, men den kan mycket väl dröja längre framöver. Men för mig är huvudsaken att jag känner mig övertygad om att världsindex någon gång framöver kommer att vara tydligt lägre än idag. Har jag rätt så lönar det sig att låta pengar vänta i en räntefond på ett bättre köptillfälle.

 

Två argument gör att jag väljer högre andel aktiefonder och aktiva förvaltare inom PPM. Dels gör rabattsystemet där att aktivt förvaltade aktiefonder är mycket billigare, dels är utbudet av skickliga förvaltare ovanligt bra. Å andra sidan ger Pensionsmyndigheten minimal tillgång till hedgefonder och därför passar det bra att min tjänstepension placeras via Brummer.


Xhedgefonder Xpersonligt Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar