Mer Latinamerika i min PPM-portfölj

Nu renodlar jag mitt PPM-sparande till att enbart satsa på Sverige och Latinamerika. Kronan är i grunden stark och pessimismen om Brasilien verkar överdriven. 60 procent räntefonder ger utrymme att utnyttja nästa köptillfälle.

Jonas Lindmark 2018-09-20 | 15:31
Facebook Twitter LinkedIn

En granskning av börsutvecklingen globalt hittills 2018 visar att läget är knepigt, med ökad pessimism på många aktiemarknader. Räknat i USA-dollar har de flesta stora börser backat sedan årsskiftet, det enda tydliga undantaget är börserna i New York som efter ett tapp första kvartalet har återvänt till den branta trend uppåt som inleddes i början av 2016.

 

Vi svenskar ser inte hur svag börsutvecklingen har varit i de flesta länder, eftersom den svenska kronan samtidigt har försvagats kraftigt. Sedan årsskiftet har dollar stigit från 8:20 till 8:90 (+8%) och euron har stigit från 9:80 till 10:40 (+6%). 6 procent är lika mycket som aktiefonderna inom PPM i snitt har stigit, vilket betyder att hela den börsuppgång som vi svenskar har upplevt hittills i år hänger ihop med att kronan har försvagats.

 

Men Sverige ekonomi och därmed kronan är i grunden stark. Samtidigt har börsuppgången redan pågått sju år i rad. Som tabellen nedan visar ökar jag därför nu andelen räntefonder till 60 procent av mitt PPM-sparande. Jag känner mig övertygad om att det kommer bättre köptillfällen framöver, då de flesta aktiefonder går att köpa billigare än idag. Pengarna i svenska räntefonder behåller värdet hyfsat stabilt och bildar en kassa för att kunna byta till aktiefonder när kronan är mer värd.



Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 20 september 2018 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
Simplicity Global Corp Bond 30% 934711 ny
Handelsbanken Latinamerika 20% 679837 mer
Carnegie Strategi 10% 357483 mindre
Didner & Gerge Aktiefond 10% 291906  
Spiltan Räntefond Sverige 30% 972497 mindre
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  



Det finns fler orsaker till att jag är skeptisk till att idag investera i aktiefonder. Mest avgörande är att USA-fondernas uppgång innebär att väldigt mycket av de kommande årens vinster har tagits ut i förväg. Uppgången på i snitt 130 procent de senaste fem åren motsvarar att börserna i New York räknat i kronor har klättrat 19 procent per år, med ränta på ränta. Men en tredjedel av detta är en engångseffekt av att dollarn för fem år sedan kostade 6:40 och nu 40 procent mer.

 

Jag tycker att det verkar mycket troligt att kronan kommer att stärkas det närmaste året, vilket skulle pressa aktiefonderna nedåt. En återhämtning har redan inletts efter riksdagsvalet 9 september och jag hoppas att förhandlingarna om regeringsmakten ger en tillväxtvänlig regeringen och ett större lyft för kronan (se ”Riksdagsvalet kan ge Sverigefonderna lyft”, länk ovan till höger).

 

En stark optimism när det gäller USA-företagens vinstutveckling rimmar dåligt med svag utveckling på många andra aktiebörser. Stockholmsbörsen är ett exempel, vilket gör att jag har med två Sverigefonder i min PPM-portfölj.

 

Mer Latinamerika

 

Tydligast tycker jag den utländska pessimismen verka vara när det gäller Latinamerika. För snart en månad sedan blev Mexiko och USA överens om ett nytt Nafta-avtal, som enligt experterna är sämre för Mexiko än det gamla. Men det avgörande är ändå att det mesta av frihandeln fortsätter, vilket knappt märks på aktiemarknadens reaktion. Och det jag läst i utländska media om valet 7 oktober i Brasilien ger intrycket att det är en hopplös maktkamp mellan olika särintressen. Det stämmer att osäkerheten är stor eftersom de två presidentkandidater som har störst stöd i opinionsundersökningarna, Haddad och Bolsonaro, står för extrema alternativ till vänster och höger.

 

Men med drygt två veckor kvar till första valomgången kan mycket hända. Den på papperet starkaste presidentkandidaten Geraldo Alckmin har stor hjälp av att hans centerkoalition kontrollerar 44 procent av den gratis TV-reklam som kandidaterna delar på. Och mest avgörande för Brasilien kan bli att stora delar av parlamentet kommer att bytas ut, eftersom konstitutionen hindrar de flesta omval, vilket betyder att nya mer tillväxtvänliga allianser är möjliga. Uppsidan verkar stor, så jag chansar och ökar från 10 till 20 procent i Handelsbanken Latinamerikafond.

 

Ny räntefond

 

För att sprida riskerna i ränteplaceringarna har jag lagt till en ny räntefond, Simplicity Global Corporate Bonds. Den innehåller drygt 100 innehav globalt som är valutasäkrade till svenska kronor, vilket kompletterar de lån till svenska företag som finns med i den räntefond som jag haft med det senaste året, Spiltan Räntefond Sverige.

 

Detta är ett exempel på hur svårt det ofta är att skapa bra riskspridning med maximalt fem PPM-fonder. För att få med Latinamerikafonden tillsammans med två aktiva Sverigeförvaltare som kompletterar varandra (Didner & Gerge plus Carnegie) och de två räntefonderna, så tvingas jag välja bort allt annat. SPP Europa som därmed försvinner har varit med länge och det är mycket möjligt att jag åter investerar i denna PPM-fond, nästa gång jag ser ett bra köptillfälle för aktiefonder.

 

Totalt sett är min PPM-portfölj precis som tidigare till 80 procent en satsning på Sverige och den svenska kronan. Jag tror att politikerna i riksdagens kommer att ta sig samman och ge underlag för en regering med högre kompetens än den vi haft de senaste fyra åren. Det behövs för att hantera de många utmaningar som Sverige står inför, allt ifrån utbildning till försvar.

 

PPM knappt en tiondel

 

Har jag fel så är åtminstone risktagandet i PPM-portföljen lågt, med bara 40 procent aktiefonder. Som jag påpekade i våras (”Hälften räntefond i min PPM-portfölj”) så har jag dessutom större pensionssparande på annat håll. PPM står idag bara för knappt en tiondel av helheten även utan det kapital som finns bundet i familjens villa. Den statliga inkomstpensionen plus tjänstepensionssparande står tillsammans för över 90 procent. Framöver har jag dessutom valt att låta mina pensionsrätter till PPM sättas in på min frus konto, eftersom det verkar sannolikt att hennes marginalskatt kommer att vara lägre.

 

Men för snabba byten mellan ett brett utbud aktiefonder är PPM svåröverträffat. Därför tar jag mer extrema positioner här och det är mycket möjligt att jag efter nästa stora börsras åter kommer att välja en hög andel AP7 Aktiefond för att då snabbt öka exponeringen mot aktier.

 

Det ser dock ut att dröja innan konjunkturen globalt gör en djupdykning. Men när det händer kan raset bli brant. Jag minns augusti 1990 när Saddam Hussein invaderade Kuwait och Stockholmsbörsen reagerade direkt. Två små länder långt ifrån varandra, länkade av vinstprognoser och aktiekurser. Jag vet såklart inte vad som orsakar nästa kris, men min PPM-portfölj är beredd.


Xpersonligt Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar