Fondjättar ökar i vapen

Jonas Lindmark 2009-02-27 | 8:04
Facebook Twitter LinkedIn
DN har jämfört innehaven i de fyra storbankernas globalfonder med Sjunde AP-fondens svarta lista, som utesluter börsaktier i bolag som har kopplingar till klusterbomber eller kärnvapen. Under andra halvåret 2008 har Swedbank och SEB ökat antalet innehav på svarta listan rejält, medan Handelsbanken ökat från 3 till 4 och Nordea har oförändrat antal. Även de övriga fyra statliga AP-fonderna har kvar

innehav i bolag med koppling till kärnvapen. "Vi har inte de etiska kriterierna där. Vi placerar i bolag som vi anser kommer att vara framgångsrika" säger Pär Bäckman på Swedbank Robur. De svartlistade bolag som funnits i Roburs globalfond är Boeing, British Aerospace, General Dynamics, Lockheed, Northrop Grumman, Raytheon och Rolls-Royce. SEB:s globalfond har köpt aktier i EADS som varit med och tillverkat svenska flygvapnets klustervapen Bombkapsel 90.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar