Etiska fonder – inte alltid så oskyldiga

Jonas Lindmark 2010-03-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Innehållet i den ”etik” som erbjuds av Swedbank Ethica Miljö Sverige, KPA Etisk Aktiefond och Carlson Sverigefond får omdömet ”Acceptabelt” i en granskning av de mest populära etiska aktiefonderna hos Pensionsmyndigheten (fd PPM) i tidningen Råd& Rön. Sämst av de åtta granskade fonderna är Lärarfond 21-44 år, Premiesparfonden (icke-väljarnas fond) och Aktie Ansvar Sverige, som får betyget ”Dåligt”. Det som ingår i granskningen är hur stor procent av börsföretagets omsättning som får komma från kontroversiella branscher, om det finns en policy att utesluta börsföretag som brutit mot internationella konventioner, om en lista med de börsföretag som underkänts offentliggörs på hemsidan, om fondbolaget försöker påverka via dialog, om fonden försöker välja de börsföretag som arbetar med hållb

arhetsfrågor, om fondbolaget har skrivit under UNPRI och hur mycket information om fondens etik- och miljökriterier och arbete som finns tillgänglig för spararen på fondens hemsida. Ingen av fonderna får godkänt på alla områden.

Läs mer: Råd & Rön

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar