PPM-förvaltare organiserar sig

Jonas Lindmark 2011-02-15 | 19:50
Facebook Twitter LinkedIn

Swedbank, Indecap, Prognosia och Svensk Fondservice bildade förra veckan tillsammans en ny liten branschorganisation för de företag som erbjuder förvaltning av fondvalet hos Pensionsmyndigheten. De fyra har drygt 405 000 kunder som betalar en årsavgift för hjälp med förvaltningen av premiepensionen och organisationens ordförande Håkan Johansson på Swedbank hoppas på fler medlemmar.

Den nya organisationen Sve Pen (inte att förväxla med Svenska Pen-klubben) har sex konkreta förslag: (1) Endast förvaltare under tillsyn av FI ska tillåtas och blir valbara hos Pensionsmyndigheten. (2) Öka max antal fonder i en PPM-portfölj från 5 till 10. (3) Avgift vid fler än åtta fondbyten per år. (4) Byten ska flaggas till fondbolagen en vecka i förväg, för att underlätta förvaltarens planering.

(5) Tillåtna förvaltare kan göra fondbyten med filöverföring. (6) Företag som förvaltar premiepension ska vara skyldiga att hjälpa Pensionsmyndigheten att informera spararna.

Läs mer: Avanza

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar