Tjänstepensionen är onödigt krångligt och oöverskådligt

Jonas Lindmark 2011-06-08 | 12:47
Facebook Twitter LinkedIn

Ett nytt svenskt tjänstepensionssystem med en obligatorisk del med enhetliga regler och en frivillig del som ger ökad valfrihet, föreslår de danska professorerna Michael Møller och Niels Christian Nielsen i SNS-rapporten "Framtidens tjänstepensioner" som presenteras i dag.

"Dagens tjänstepensionssystem är ett oöverskådligt lapptäcke som inte bara är svårbegripligt för löntagarna, det innebär också ett onödigt högt tvångssparande för vissa grupper och försämrar rörligheten på arbetsmarknaden. Systemet ger också orimligt stora möjligheter för individen att placera pensionspengarna i riskfyllda investeringar och konsumera upp sparandet på kort tid efter pensioneringen" säger Anders Vredin, VD för SNS.

I rapporten föreslår författarna Michael Møller och Niels Christian Nielsen

bland annat: (1) Staten bör fastställa vilken nivå på pensionssparande som bör vara obligatoriskt. (2) Åldern vid vilken man börjar spara till sin tjänstepension bör höjas och sparandet utgöra en konstant eller fallande del av inkomsten eftersom behovet av ekonomisk grundtrygghet minskar i takt med stigande inkomster. Dagens regler innebär ett omotiverat tvångssparande för unga och höginkomsttagare. (3) Det obligatoriska pensionssparandet bör kompletteras med ett frivilligt pensionssparande där löntagarna får ökad valfrihet att själva bestämma hur mycket de vill spara, hur kapitalet ska förvaltas och när de vill ta ut pensionen. Denna valfrihetsreform skulle också öppna för en ökad konkurrens på marknaden för pensionssparande.

Läs mer: SNS

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar