Oetiskt babbel från etiska fondbolaget

Jonas Lindmark 2011-08-16 | 20:38
Facebook Twitter LinkedIn

KPA Etiska Aktiefond har misslyckats med att slå fondens jämförelseindex alla de fyra åren 2008-2011. Därför kritiserar E24 att KPA Pension har skickat ut ett pressmeddelande som skryter med att fonden är bland de 15 av 147 etiska fondbolag som överträffat världsindex MSCI World, i en rankning gjord av brittiska Citywire som jämfört avkastningen under perioden juni 2008 till juni 2011. Skillnaden beror på att KPA inte använder MSCI World som jämförelseindex för fonden, eftersom den normalt har hälften svenska aktier och Stockholmsbörsens index har under 2008-2011 gått betydligt än MSCI World.

Citywire har inte tagit hänsyn till att de etiska fonderna har olika inriktning och att kundernas val av inriktning därför har större inverkan på avkastningen än förvaltarens prestationer. Ä

ndå påstår KPA:s vd Lars-Åke Vikberg i pressmeddelandet att placeringen på Citywires lista är "Hedrande för våra förvaltare på Swedbank Robur".

[jag håller med E24 om att detta är vilseledande reklam och att man borde kunna förvänta sig betydligt mer från ett fondbolag med hög etisk profil. -JL]

Läs mer: E24

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar