Regeringen sänker skatten på nytt sparkonto

Jonas Lindmark 2011-09-10 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn

Regeringen föreslår som utlovat ett nytt investeringssparkonto i höstens budget, som ska göra det enklare för enskilda konsumenter att spara i aktier och fonder. Skillnaden jämfört med tidigare är att schablonskatten sänks med 0,75 procentenheter per år.
Skatten beräknas som tidigare aviserat på ett "kapitalunderlag". Först lägger man ihop tillgångarnas värde vid fyra mättidpunkter under året med inbetalningar under året och kapitalunderlaget utgör en fjärdedel av den summan. Därefter multipliceras underlaget med statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret (utan 0,75 procentenheter påslag). Resultatet är en schablonintäkt som ska tas upp som en kapitalinkomst och beskattas med 30 procent tillsammans med övriga kapitalinkomster i deklarationen.
Dessutom höjs nu ska

tten på kapitalförsäkringar så att den blir lika hög som skatten på det nya sparkontot.

Läs mer: Finansdepartementet

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar