Vägval för premiepensionen

Jonas Lindmark 2013-05-31 | 14:59
Facebook Twitter LinkedIn

Politikerna i riksdagens pensionsgrupp fick två alternativ att begränsa valfriheten för PPM-spararna när Stefan Engström presenterade resultatet av det uppdrag han fick av finansdepartementet i september 2012 i promemorian ”Vägval för premiepensionen” (Ds 2013:35). Utgångspunkten är tre problem: dagens valfrihet ger stor spridning i premiepension bland människor med samma inkomst, det stora utbudet fonder kräver kunskap för att överblicka, samt ger högre kostnader än nödvändigt (främst skatt på utdelningar utomlands).

Alternativ 1 för att lösa problemen är att behålla det nuvarande fondtorget men minska dess nackdelar genom att framhålla AP7 som ett bra alternativ, införa bekräftelseval och tak för fondavgifter, utesluta nischade fonder med hög risk och ta betalt för fondbyten.Alternativ 2 är att ersätta dagens drygt 800 fonder med maximalt 10 nya statliga fonder som helt eller delvis förvaltas av externa förvaltare. Valfriheten begränsas i så fall till att kunna anpassa risknivån på sitt pensionssparande.

Läs mer: Finansdepartementet

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar