Nordea sämst på aktiv förvaltning

Jonas Lindmark 2014-01-15 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Swedbank Robur har presterat aningen bättre än genomsnittet av förvaltare utanför storbankerna när det gäller förvaltningen av Sverigefonder sedan år 2000, visar en analys som Avanzas nyhetstjänst Placera gjort. 33 procent av rullande 36-månadersperioder har Robur överträffat jämförelseindex SIX RX, medan fonder som inte tillhör någon av de fyra storbankerna i snitt slagit index 31 procent av 132 mätperioder. Klart sämst är Nordea, vars Sverigefonder bara överträffat index 8 procent av mätperioderna.
De senaste fyra åren, från januari 2010, har prestationen blivit anmärkningsvärt dålig. Bara 2 procent av storbanksfonderna och 16 procent av övriga förvaltare har överträffat jämförelseindex.

[det är helt naturligt att aktiefonder har svårare att hänga med index upp under upp

gångar, det är faktiskt rent matematiskt nödvändigt. Mer om detta i "Sluta med indexgnället", länk ovan till höger. -JL]

Läs mer: Avanza

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar