Tak för fondavgifter i PPM sänks

Jonas Lindmark 2014-10-28 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

Högsta fondavgift inom PPM kommer att variera beroende på fondtyp, skriver DN. Enligt det förslag som presenterades i början av september skulle taket bli 2 procent förvaltningsavgift från 1 januari 2015, men nu har Pensionsmyndigheten tagit hänsyn till remissvaren och separerat aktiefonder, blandfonder och räntefonder.

För blandfonder ska PPM-avgiften baseras på fondens avgifter upp till ett tak på 1,5 procent per år, därutöver ska alla avgifter återbetalas till PPM-spararna, vilket ger en nettoavgift efter den rabatt som Pensionsmyndigheten minst kräver på maximalt 0,62 procent per år. För aktiefonder blir taket 2,25 procent och det ger en maximal nettoavgift på 0,89 procent. För räntefonder sänks taket till 1 procent och PPM-avgiften blir maximalt 0,42 procent.

700.

000 svenskar är enligt Pensionsmyndigheten kunder hos olika förvaltningsbolag och förändringen är delvis en reaktion på deras prisnivå: "Många av deras blandfonder har avgifter som är mycket höga" säger Mats Öberg, chef för fond­enheten på Pensionsmyndigheten.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar