Att ta ut tidig pension kan bli dyr affär

Jonas Lindmark 2015-01-26 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsmyndigheten och organisationen Konsumenternas försäkringsbyrå varnar för riskerna med att börja ta ut den statliga inkomstpensionen redan vid 61 års ålder för att spekulera med pengarna via en kapitalförsäkring med placering i fonder. Dagens Nyheter har intervjuat en person som 2009 tackade ja till en sådan investering via Folksam och säger att han efter fem år har förlorat uppåt 30.000 kronor trots att han valde fonder med låg risk.

DN kritiserar försäkringsbolaget Folksam för att de samarbetar med bolag som säljer sparprodukter som bygger på extra tidigt uttag av den statliga inkomstpensionen, trots att Folksam egna säljare avstår från att marknadsföra denna typ av spekulation. Pension per månad sänks vid ett tidigt uttag och beskattningen kan bli högre om kunden tar

ut pension och arbetar samtidigt. Blir du arbetslös så får du lägre a-kassa om du har börjat ta ut pensionen och bostadstillägg kan påverkas.

Läs mer: Dagens Nyheter

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar