Hon vill låsa fast pensionspengarna

Jonas Lindmark 2015-03-23 | 10:39
Facebook Twitter LinkedIn

Både den förra och den nuvarande regeringen har varit eniga i att avdragsrätten för ­pensionssparande ska tas bort, i år är det bara 1800 kronor för vanliga löntagare och nästa år försvinner den helt. Nu vill finansbranschen få en annan möjlighet att locka kunder att binda långsiktigt sparande.

Fondbolagens Förening upprepar nu sitt förslag att ISK Pension införs vid sidan av vanliga ISK. Här skulle pengarna vara låsta till man fyller 61 och kan, som i det gamla pensionssparandet, inte tas ut snabbare än på fem år. Moroten för spararen är att skatten blir lägre, Fondbolagens förening föreslår en halvering av skatten jämfört med vanliga ISK.

[en orsak till att avdragsrätten tas bort är att stigande kommunalskatter gör att uppskjuten beskattning blir en nackdel för alla

med årsinkomst under gränsen för statlig inkomstskatt. Det problemet finns inte med ISK. Men en annan orsak är att inlåsningen till 55 eller 61 års ålder ökar finansbranschens möjligheter att binda kunder i avtal med höga avgifter under många år. En tredje orsak är att staten inte vill minska sina skatteintäkter genom att gynna en viss typ av sparande. Tillsammans gör detta att vi inte kommer att få ett skattegynnat privat pensionssparande. -JL]

Läs mer: Dagens Nyheter

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar