PPM-spararna ska få välja fler än 5 fonder

Jonas Lindmark 2015-10-08 | 10:31
Facebook Twitter LinkedIn

De som väljer fonder för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) borde få möjlighet att välja fler än 5 fonder, eftersom det skulle öka konkurrensen på fondmarknaden, skriver Konkurrensverket i sin nya rapport ”Den svenska fondmarknaden – en fördjupning”. Den visar att storbankerna som fortfarande dominerar fondmarknaden, att det är hushållen som står för två tredjedelar av fondinnehavet, att vinstmarginalerna är höga och kundrörligheten har ökat, men ändå gör stordriftsfördelar att det är svårt för nya aktörer att komma in på marknaden. För att stärka konkurrensen med de stora fondföretagen anser Konkurrensverket därför att det är det viktigt att sänka inträdesbarriärerna.

[i över tio år har jag upprepat förslaget att högsta antalet PPM-fonder borde öka från 5 till 10.

Förutom att detta skulle öka konkurrensen, så skulle spararna få bättre riskspridning och ökade möjligheter att ta med skickliga förvaltare av smala fonder. -JL]

Läs mer: Konkurrensverket

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar