Nu skärps reglerna för finansrådgivare

Jonas Lindmark 2016-05-23 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

I framtiden när en banktjänsteman eller annan finansiell rådgivare ger rådgivning om placeringar så ska det inte finnas några tvivel om att vi får de råd som är bäst för vår privatekonomi, skriver finansmarknadsminister Per Bolund i en debattartikel. Han utlovar ny lagstiftning och skärpta regler.

Högre krav kommer att ställas på rådgivarnas kompetens, ökad kundkännedom och bättre information om intressekonflikter. Nya regler gör att det blir förbjudet att ta emot och behålla provisioner vid oberoende investeringsrådgivning samt vid portföljförvaltning. Vid övriga investeringstjänster kommer provisioner bara kunna tas emot om de är utformade för att höja kvaliteten på tjänsten och inte anses hindra rådgivaren från att agera i kundens bästa intresse. Finansinspektionen kommer at

t få bättre förutsättningar att utfärda sanktioner mot de försäkringsförmedlare som inte sköter sig och skor sig på kundernas bekostnad.

Läs mer: Regeringskansliet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar