9 miljarder till fonder i maj

Jonas Lindmark 2016-06-10 | 12:54
Facebook Twitter LinkedIn

I maj rapporterades ett nettosparandet i fonder på tillsammans 8,8 miljarder kronor, enligt månadsstatistiken från medlemmarna i Fondbolagens Förening. Brutto var insättningarna 61 miljarder och uttagen 52 miljarder, inklusive fondbyten. Aktiefonder stod för det största inflödet netto, 7 miljarder, men även blandfonder och obligationsfonder fick nettoinsättningar medan det var uttag från penningmarknadsfonder. Bland aktiefonder gick pengarna främst till Sverigefonder och USA-fonder.

Drygt 5 miljarder kronor av nettosparandet under maj kom från återbetalningar av avgifter (rabatter) och arvsvinster till premiepensionen. Detta är inget äkat nysparande, utan pengarna kommer från avgifter tagna ur fonderna och fondsparande som har tillhört PPM-sparare som avlidit under 2015.

Den totala fondförmögenheten i Sverige som rapporteras till statistiken ökade tack vare stigande aktiekurser med 90 miljarder kronor under april och uppgick vid utgången av månaden till 3252 miljarder. Av den totala förmögenheten var 1800 miljarder 55%) placerade i aktiefonder.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar