Fallande fondavgifter i Europa visar ny jämförelse

Jonas Lindmark 2016-08-17 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Sverige är bland de länder där fondspararna i störst utsträckning drar nytta av skalfördelarna som gör att fonder med stor förmögenhet kan ha lägre avgifter, visar en ny undersökning gjord av Morningstar. 54.000 andelsklasser i Europa har jämfört och den kapitalvägda årliga avgiften har i snitt minskat från 1,09 procent för tre år sedan ned till 1,00 procent nu år 2016.

Andelen fondsparande i indexfonder har ökat från 8 till 10 procent och inflödet har varit störst i de länder där indexfonderna har lägst årlig avgift. För fondbranschen har de totala intäkterna ändå ökat, eftersom stigande aktiekurser har gjort att det förvaltade kapitalet har ökat mer än fondavgifterna har minskat.

Skillnaderna mellan länder är stora, med de högsta snittavgifterna i Belgien (1,47%) oc

h de lägsta i Schweiz och Irland (0,62%). Fonder registrerade i Sverige ligger klart under snittet i Europa med en genomsnittlig kapitalvägd årlig avgift på 0,87 procent (alla detaljer finns i rapporten "European Fund Expenses are Decreasing in Percentage", länk till höger).

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar