Stadig uppgång för hållbara fonder i PPM

Jonas Lindmark 2016-10-09 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

Andelen av PPM-fonderna som har miljöprofil eller etisk inriktning (M/E-märkning) har ökat till 24 procent, enligt en genomgång gjord av Pensionsmyndigheten som publiceras i DN. De stora svenska förvaltarna har ofta skaffat M/E-märkning och inklusive det statliga alternativet för icke-väljare, AP7 Såfa, finns 58 procent av PPM-kapitalet i fonder med M/E-märkning.
Avkastningen de senaste fem åren har varit högre i M/E-fonderna, i snitt 6,1 procent jämfört med 4,7 procent i övriga fonder. Det kan bero på att M/E märkninng är vanligare i fondkategorier som investerar på aktiemarknader med bra utveckling, till exempel Sverigefonder, men mer sällsynt på tillväxtmarknaderna som i snitt haft en svagare värdeutveckling.

[notera att hållbarhet är viktigt för alla typer av företag,

medan fonder som kallar sig "etiska" normalt fokuserar på att välja bort ett fåtal branscher som tobak- och alkoholproduktion. Pensionsmyndigheten skiljer inte på dessa två olika perspektiv. Hållbarhet handlar om att alla företag behöver hantera verkliga risker kopplade till miljö. människor och ägarfrågor. Etik handlar om politiska åsikter, med fokus på att undvika att få avkastning från verksamhet som anses moraliskt tveksam. -JL]

Läs mer: Dagens Nyheter

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar