Osäkert värde i Allras fonder

Jonas Lindmark 2017-02-17 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn

PPM-sparare som valt fonderna Allra Strategi Modig eller Allra Strategi Lagom har investerat hundratals miljoner kronor i värdepapper som kallas warrant som inehåller optioner med osäkert värde, skriver SvD Näringsliv. I den senaste innehavsrapporten är dessa warranter det största innehavet i båda fonderna.

Istället för att köpa normala marknadsnoterade optioner har Allra valt att ta hjälp av den franska banken Natixis, som har konstruerat en egen warrant som sedan noteringen 2015 i Luxemburg inte har handlats en enda gång. När ingen handel sker får fondbolaget göra en teoretisk värdering, men eftersom den option som Allra köpt är kopplad till fem asiatiska börsindex krävs avancerade modeller för att uppskatta marknadsvärdet.

[denna typ av innehav finns normalt inte i

aktiefonder och de ger två risker. Dels blir marknadsvärdet osäkert, vilket ger risk att handel i fonden sker till felaktig kurs. Dels kan dessa warrants innehålla dolda avgifter som ger Allra extra intäkter men försämrar värdeutvecklingen för PPM-spararna. -JL]

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar