Allra betalade kraftigt överpris i maj 2012

Jonas Lindmark 2017-03-14 | 20:22
Facebook Twitter LinkedIn

Tre av Allras PPM-fonder köpte enligt fondföretagets egna interna dokument i maj 2012 värdepapper för 430 miljoner kronor från två internationella banker via en mellanhand så att 40 procent av pensionsspararnas pengar gick förlorade, avslöjar Ekot. 170 miljoner kronor gick till Oak Capital, som förmedlade affärerna, trots att Allras fonder hade kunna köpa utan mellanhand. Oak Capital betalade senare ut 160 miljoner kronor till sina ägare, varav en senare har blivit delägare i Allra.



Allra förvaltar idag 18 miljarder kronor av premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) och har även tidigare kritiserats för liknande affärer under 2016. Alexander Ernstberger, som är VD i Allra idag och även var VD 2012 då bolaget hette Svensk Fondservice, säger till Ekot att han själv inte var inblandad och inte har anledning att tro att något överpris betalats: "Jag har inte den kunskapen utan jag litar på att mina medarbetare gör ett bra jobb och en bra research."

Läs mer: Sveriges Radio Ekot

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar