12 miljarder till fonder i april

Jonas Lindmark 2017-05-10 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

I april nysparade svenska fondsparare drygt 12 miljarder kronor netto i fonder och hälften gick till aktiefonder, visar månadsstatistiken från Fondbolagens Förening. Brutto var majoritetens intresse för aktiefonder ännu större, 42 miljarder av totalt 75 miljarder gick till aktiefonder. Detta innebär en tydlig återhämtning jämfört med mars, främst därför att uttagen brutto minskade kraftigt. Liksom tidigare var intresset under april klart störst för globalfonder (13,5 miljarder kronor brutto, 4 mdr netto) och Sverigefonder (12,6 mdr, 1,3 mdr netto), men även Europafonder fick större insättningar än normalt (3,7 mdr brutto, 2,5 mdr netto). Nettosparandet i blandfonder ökade jämfört med tidigare i år, till 4,7 miljarder, men brutto var det nära genomsnittet under första kvartalet.

> Sparandet i indexfonder fortsatte att öka brant. De fick insättningar på 13,5 milarder kronor brutto och 7,5 miljarder netto, vilket tillsammans med värdeökning har ökat det samlade marknadsvärdet till 339 miljarder kronor per 30 april. Sammanlagt finns 2234 miljarder i alla typer av aktiefonder, så indexfonderna står bara för 15% av fondförmögenheten, men 33% av bruttoinsättningarna och mer än hela nettosparandet. Att uttagen är mindre ur indexfonder beror till stor del på att spartiden har varit kortare och den ackumulerade värdeökningen därmed är mindre.

Den samlade fondförmögenheten ökade med närmare 80 miljarder kronor under månaden och uppgick till rekordhöga 3826 miljarder vid utgången av april. Av detta står aktiefonderna för 58 procent och blandfonderna för 25 procent.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar