Svanenfonder – en kalkon

Jonas Lindmark 2017-10-12 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Vid lanseringen av de tolv första fonderna märkta med Svanen har den svenska fondbranschen missat möjligheten att lyfta fram de bästa fonderna, påpekar den privatekonomiska experten Hans Bolander i Dagens Industri. Istället profileras fonder med relativt höga avgifter och svag historisk avkastning jämfört med konkurrerande fonder.

[i snitt har de tolv Svanenfonderna 2,6 stjärnor i Morningstar Rating, vilket är under genomsnittet totalt sett på 3,0. Tre av dem har låga avgifter, särskilt Humanfonden som har sänkt årsavgiften till 0 procent. Men Swedbanks två Mega-fonder är bara tillgängliga för vanliga småsparare via PPM och övriga nio har i snitt en årlig avgift på 1,56 procent. Snittet bland svenskregistrerade aktiefonder är en årlig avgift på 1,25 procent. -JL]

Läs mer:

href="//https://www.di.se/nyheter/hans-bolander-svanenfonder-en-kalkon/"> Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar