Solidar tjänade 100 miljoner på dolda avgifter

Jonas Lindmark 2017-11-22 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

PPM-förvaltaren Solidar har mellan 2012 och 2016 rapporterat in för låga avgifter i fem PPM-fonder registrerade på Irland, enligt två av varandra oberoende källor, skriver SvD Näringsliv. Lägre redovisade fondavgifter gör att Pensionsmyndigheten har krävt lägre rabatter, vilket gör att mer intäkter stannar hos fondföretaget. Sänkningen av Solidars kostnader för rabatter uppskattas av tidningens källa till mellan 20 och 30 miljoner kronor per år.

De extra kostnaderna påstås ha dolts genom att Solidar har registrerat matarfonder i Sverige inom PPM, som köpt andelar i mottagarfonder på Irland med otydlig redovisning av kostnaderna hos fondbolaget Lantern, ett dotterbolag till schweiziska UBS. När Irland ändrade sitt regelverk och ställde hårdare krav på information om fondavgifter

flyttade Solidar i början av 2016 hem fonderna till Sverige. Men enligt Pensionsmyndigheten måste redovisningen av avgifterna följa EU-regler som säger att de kostnader som belastar fonden ska ingå:
"Alla dessa avgifter ska ingå och de ska sedan rapporteras till Pensionsmyndigheten" säger Mats Öberg som är chef för fondenheten på PPM.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar