ISK har kostat staten 42 miljarder

Jonas Lindmark 2018-06-26 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiemarknadens starka utveckling de senaste sex åren gör att sparandet i fonder och aktier via investeringssparkonto (ISK) har kostat staten ett skattebortfall på 42 miljarder kronor, enligt en granskning av Riskrevisionen. 23 miljarder kronor har inte behövt betalas in fram till 2017 och dessutom har 19 miljarder i obeskattade kapitalvinster uppstått som ännu inte har realiserats. Sparformen ISK infördes i januari 2012 för att göra det enklare för privatpersoner att spara genom att beskattningen enbart baseras på sparkapitalets storlek, vilket lockat nästan 2,2 miljoner människor att öppna ett ISK-konto.

Riksrevisionen påpekar dessutom att sparande i ISK är mer riskfyllt än direktägt fondsparande, eftersom skatten dras från ISK-kontot oavsett om tillgångarna ökar eller minska

r i värde. Den normala kapitalbeskattningen på 30 procent av värdeökningen kombinerat med lika stora förlustavdrag minskar osäkerheten i utfallet.

Läs mer: Riksrevisionen

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar