Fler än 1000 nya FI-varningar 2018

Jonas Lindmark 2018-12-21 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

Under 2018 har Finansinspektionen (FI) uppdaterat sin varningslista med över 1000 oseriösa företag, som ofta erbjuder investeringar som senare visar sig värdelösa. De flesta varningar kommer från tillsynsmyndigheter i andra länder.

Företag som kontaktar svenska konsumenter med erbjudande om att investera i värdepapper ska ha tillstånd av FI och finnas i myndighetens företagsregister. Sök därför alltid upp bolagets namn på fi.se innan du gör några affärer med företaget, både i företagsregistret och varningsregistret.

Värdepappersbedrägerier är en vanlig form av bedrägeri som har drabbat många svenska konsumenter under året, enligt FI. Bedrägeriet inleds ofta med att konsumenten övertygas om att investera i aktier i välkänt företag eller ett företag som snart ska börsnoteras. De personer som ägnar sig åt investeringsbedrägerier skickar proffsiga analyser eller andra dokument för att övertyga om att aktiekursen snart kommer att stiga. I flera fall har konsumenten då investerat pengar, men egentligen har det aldrig skett någon faktisk handel.

Läs mer: Finansinspektionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings