Monyx mjölkade 31 Mkr genom prestationsavgifter

Jonas Lindmark 2019-01-09 | 23:05
Facebook Twitter LinkedIn

Genom att utnyttja kryphål i två olika regelverk för hur stora fondavgifter som får tas ut har Monyx från 2012 till 2018 tagit ut 31 miljoner kronor extra ur sina fonder, skriver Småspararguiden. Dels finns regler att fondbolag inte får ta dubbelt betalt när en fond investerar i andra fonder som förvaltas av samma koncern, men den begränsningen undvek Monyx genom att den underliggande fondavgiften var prestationsbaserad.

Dels finns regler som säger att fond-i-fond ska redovisa den sammanlagda avgiften inklusive de som tas ut ur underliggande fonder, vilket dessutom gör att Pensionsmyndigheten kräver rabatt även på underliggande fonders avgifter. Men den begränsningen undveks genom att Monyxs fonder investerade mindre än 10 procent av sitt kapital i fondbolagets egen räntefond, så att fonderna inte klassades som fond-i-fond.

"Det här syftar till att ta ut avgifter som spararna inte förstår att bolaget tar ut" säger Patrick Siegbahn till Dagens Nyheter. Han understrycker att Monyx inte har brutit mot något regelverk, men han anser att Monyx har agerat oetiskt.

Läs mer: Småspararguiden

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar