Så mjölkar Allra (förmodligen) sina fonder

Jonas Lindmark 2017-02-13 | 7:45
Facebook Twitter LinkedIn

Allras dotterbolag i Dubai hade bara en anställd under tre månader 2015 men omsättningen var ändå 88 miljoner kronor enligt koncernens årsredovisning, skriver Småspararguiden. Detta är inte bevis för att något brottsligt skett, men tillsammans med svaret från VD Alexander Ernstberger att syftet med Dubai-bolaget är att göra affärer åt fonderna ger omsättningen på 88 miljoner intrycket att Allra använt bolaget i Dubai som mellanhand när fondbolaget i Luxemburg köpt en komplex och svårvärderad option.

Tre omständigheter underlättar för ett fondbolag att mjölka sina fonder på extra pengar: fonder registrerade utomlands, ett separat värdepappersbolag registrerat i ett land med dålig insyn, samt att fonderna gör affärer i värdepapper som handlas sällan och som är svåra att prissätta

. Alla tre stämmer in på Allra, skriver Småspararguiden.

Läs mer: Småspararguiden

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar