Köptillfället är förbi

Första november skrev jag att köptillfället är snart förbi och nu har börsen i Stockholm klättrat 13 procent. I dollar är Sverigefonderna idag rimligt värderade.

Jonas Lindmark 2002-11-29 | 20:26
Facebook Twitter LinkedIn
Från bottennoteringen den 9 oktober har Affärsvärldens Generalindex återhämtat sig 35 procent. I kronor är Stockholmsbörsen därmed tillbaka till läget i början på juli, innan försvagningen av konjunkturen i Europa och USA var känd.

Backat hälften i dollar

I ett dollarperspektiv är återhämtningen ännu mer imponerande. Dollarn har backat från 10,67 vid årsskiftet till 9,13 idag, en nedgång på 14 procent. Det betyder att Stockholmsbörsen i år bara har backat hälften så mycket räknat i dollar som i kronor. Den 9 oktober hade Generalindex backat 39 procent sedan årsskiftet, i dollar, men efter de senaste sju veckorna uppgång

är årets facit ”bara” minus 16 procent.

Detta är en rimlig nedgång under år 2002 med tanke på att majoriteten placerare vid årets början var optimister och trodde att USA-konjunkturen var på väg brant uppåt. Nu verkar majoriteten ha ställt in sig på att uppgången kommer först i slutet på nästa år och det ska förstås ge lägre aktiekurser. Även dollarperspektivet är rimligt, eftersom majoriteten av världens investerare tänker i dollar.

Nära långsiktiga trenden

Jag tror att den senaste månadens nyheter i omvärlden – till exempel räntesänkningen i USA, att FN:s vapeninspektörer har anlänt i Irak och att OECD har offentliggjort sin ”Economic Outlook” för de kommande två åren – har gjort att aktiemarknaden har en rimlig balans i synen på framtiden. Och jag tror därför att de svenska aktiekurserna är ganska nära den långsiktiga trenden.

Det kan förstås komma en överreaktion uppåt under nästa år, om det kommer en serie goda nyheter. Men jag tror inte det finns särskilt mycket kvar att tjäna på den långsamma återgång till högkonjunktur runt om i världen som jag tror inleds under andra halvåret nästa år.

+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Förlorare vid lång global lågkonjunktur

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar