Politiskt nytänkande i Tokyo

Tuffa vallöften från premiärminister Koizumi och bildandet av en starkare politisk opposition ger ökad chans att ekonomiska reformer kommer efter valet i november.

Jonas Lindmark 2003-08-04 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen fortsatte brant uppåt i början av juli och sett över de senaste tre månaderna är japanska aktier vinnare. Från och med 1 maj till 31 juli har MSCI Japan klättrat 17 procent, medan världsindex har stigit 9 procent.

Två viktiga politiska nyheter under juli ger stöd till uppgången: dels nya vallöften från premiärminister Junichiro Koizumi, dels fusionen av de två viktigaste oppositionspartierna. Koizumi vann ökat popularitet hos det japanska folket under våren, tack vare sina ställningstaganden när det gäller Irak och Nordkorea. Därför verkar det troligt att han kommer att vinna partiledarvalet i regeringspartiet LDP i september. Den 10 juli deklarerade Koizumi att om han vinner partiledarvalet så kommer de vallöften han ger inför det även att blir LDP:s löften i underhu

svalet, som troligen sker i november. Bland annat lovade han att privatisera vägverket och postverket i Japan.

Nästa viktiga politiska nyhet kom i slutet av juli, då de två starkaste oppositionspartierna, demokraterna (DPJ) och liberalerna, tillkännagav att de går ihop. Därmed bildas en starkare politisk opposition och ett trovärdigt alternativ till regeringspartiet LDP, vilket ökar trycket på politiker i alla läger att ta ställning för eller emot reformer.

Efter valet i november

Oberoende ekonomer argumenterar övertygande för att genomgripande ekonomiska reformer sedan länge är nödvändiga i Japan, men väntan på politiska beslut har varit mycket lång. Den politiska dramatiken under juli har ökat chansen att avgörande reformer kommer efter valet i november.

Men med tanke på att Tokyobörsen i slutet på april nådde ett nytt 20-årslägsta, är det trots de senaste månadernas uppgång ett bra köptillfälle för de investerare som tror att reformvännerna ledda av premiärminister Koizumi i vinter äntligen kommer att lyckas öka förändringstakten.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar