Småbolag tappar farten

Varje år de senaste fem kalenderåren, 2002 till och med 2006, har Sverigefonder som fokuserar på små och medelstora börsbolag utvecklats bättre. Men hittills 2007 har trenden svängt.

Jonas Lindmark 2007-06-29 | 12:32
Facebook Twitter LinkedIn
För varje aktiefond beräknar Morningstar en ”Style Box” som visar var tyngdpunkten ligger bland innehaven i den senast rapporterade portföljen. I den lodräta dimensionen finns tre grupper: fonder som främst investerar i de allra största börsbolagen, fonder med bredare fokus, samt fonder som främst investerar i de minsta börsbolagen (länk till mer information om Morningstar Style Box till höger). Vid valet av fondkategorier finns ofta ganska få fonder i någon av de sistnämnda grupperna, vilket gör att det i flera fall finns kategorier med avgränsningen ”små/medelstora”. Det gäller även Sverigefonder.

Under första halvåret fram till 28 juni har fonderna i kategorin ”Sverige”, de fonder som främst innehåller stora börsbolag, i snitt stigit 13,0 procent. Fonderna i kategorin ”Sverige,

små-/medelstora bolag” har under samma period klättrat 11,3 procent.

Halvvägs genom år 2007 ser därmed de föregående fem kalenderårens fördel för små och medelstora börsbolag ut att brytas. Morningstar Fondindex för de två kategorierna visar att 2002 var fördelen i snitt 6 procentenheter, därefter har försprånget ökat med 8 procentenheter, 2 procentenheter, 9 procentenheter och 5 procentenheter.

Totalt under perioden 2002-2006 betyder det att fonderna i kategorin ”Sverige, små-/medelstora bolag” med ränta på ränta gav nästan dubbelt så hög avkastning, i snitt 112 procent värdeökning mot bara 61 procent för fonderna i kategorin ”Sverige”. Dessutom är det främst rena småbolagsfonder som har utvecklats allra bäst.

Trenden vänt

Men nu verkar alltså trenden ha vänt. Detta är inte oväntat, en majoritet bland fondförvaltarna var mer skeptiska till småbolagsaktier globalt redan i slutet på år 2005 (vilket jag skrev om i ”Se upp med småbolagsfonder”, länk ovan till höger). Och redan under 2006 utvecklades MSCI världsindex något sämre för småbolag än stora bolag.

Dessutom är det de rena småbolagsfonderna som har utvecklats sämst det senaste halvåret, medan Sverigefonder inriktade på medelstora bolag ofta har klarat sig lika bra som storbolagsfonderna. Det var också tydligt i granskningen för en månad sedan av indexfonder som placerar på Stockholmsbörsen, som visade att OMX-fonderna klarat sig något sämre senaste året än fonder som följer bredare index (se ”Avanza Zero nummer 8 av 13 indexfonder”).

Helt säkert är det förstås inte att investerarnas intresse för storbolagens aktier kommer att fortsätta öka. Men historiskt sett har dessa trender ofta varat under 5-6 år, senast storbolagen var vinnare globalt var under andra halvan av 1990-talet. Då ansågs aktier i de största börsbjässarna mer attraktiva just för att de var så stora, och argumenten för marknadsledare med likvida aktier finns kvar. Därmed verkar det rimligt att pendeln nu är på väg att byta riktning.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar