En nervös vecka till

Räddningspaketet i USA gav rekordstor börsuppgång i fredags. Men redan under helgen började en nykter analys av konsekvenserna – och i går föll börserna i New York kraftigt tillbaka. Den globala finanskrisen är kvar.

Jonas Lindmark 2008-09-23 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn
Förra veckans börsutveckling var extrem på många sätt, vilket visar att ovanligt många aktieplacerare är nervösa. Måndag och onsdag föll aktiekurserna mycket kraftigt och både Stockholmsbörsen och många andra börser nådde nya årslägsta. Men torsdag kväll, efter att aktiebörserna i Europa stängt, kom positiv information från USA: ett räddningspaket från USA:s regering var på väg. Och fredagen upplevde resten av världen ett rekordrally – Stockholmsbörsen steg över 8 procent.

Detta är klara bevis för att aktiekurserna inte enbart baseras på tillgängliga fakta, utan ibland mer styrs av känslor och förväntningar om andra människors känslor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar