Ensam vinnare

Läkemedelsfonder är vinnare det senaste året – men det räcker nätt och jämt för att kompensera dålig avkastning från 2001 till 2007. Frågan nu är om de stabila vinsterna håller i sig.

Jonas Lindmark 2009-02-13 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsparare med gott minne kanske kommer ihåg att läkemedelsfonder var vinnare år 2000. När IT-bubblan sprack den hösten drogs nästan alla aktiekurser med nedåt, globalfonderna backade i snitt 4 procent det året och Sverigefonderna föll 11 procent. Men läkemedelsbolagens aktier gick mot strömmen och dessa branschfonder klättrade i snitt 50 procent.

Den uppvärderingen visade sig därefter vara överdriven – under de följande åtta åren har läkemedelsfonder i snitt gett dålig avkastning vartenda år utom 2005 (då allting steg räknat i kronor, eftersom dollarn då återhämtade sig rejält). Att läkemedelsfonder är vinnare det senaste året beror enbart på att alla andra aktier har utvecklats ännu sämre.

Ensam vinnare senaste året

Fast utveckling det senaste året är ändå intressant, eftersom den visar hur tvärt förväntningarna har svängt. I mitten av januari 2008 kom det första branta raset på tillväxtmarknaderna och övriga aktiemarknader drogs med ett hack nedåt. Problemen orsakade av dåliga bolån i USA var uppenbara, men för ett år sedan fanns fortfarande förhoppningar att resten av världsekonomin skulle klara att behålla god tillväxt.

Räknat från 31 januari 2008 och ett år framåt har fondindex för globalfonder backat 25 procent och Sverigefonderna har fallit 33 procent. Den mest dramatikiska omvärderingen har skett tillväxtmarknaderna. Rysslandsfonderna har i snitt rasat 69 procent på ett år, fondindex för Indienfonder har fallit 46 procent och även de breda tillväxtmarknadsfonderna har gått ned 40 procent under året fram till 31 januari i år.

Samtidigt har fondindex för läkemedelsfonder stigit 1 procent de senaste tolv månaderna. Vinnare är bioteknikfonderna, vars fondindex faktiskt har klättrat 10 procent det senaste året. I övrigt är det svårt att peka ut vinnare, men Japanfonderna har bara sjunkit 13 procent och guldfonder har backat 18 procent.

Stabila vinster

Detta är inte alls konstigt. Ett mycket vanligt argument år 2000 var att folk alltid behöver läkemedel och att behovet dessutom växer i takt med att världens befolkning blir äldre. Så därför kommer branschens försäljning att öka snabbare än BNP. Risken är främst att politiska beslut tvingar läkemedelstillverkarna att sänka sina priser, men däremot är varken finanskris eller ökad arbetslöshet problem som läkemedelsbolagen behöver bry sig om.

Denna motståndskraft mot sämre tider ger samtidigt tröghet under bättre tider, så frågan nu är om uppvärderingen av läkemedelsaktier redan är passerad eller om den kommer att fortsätta även 2009. Det främsta argumentet för fortsatt uppvärdering jämfört med andra typer av aktier är stabila vinster som fortfarande ofta är lågt värderade. Orsaken brukar påstås vara att många viktiga patent är på väg att upphöra, men kanske är den rädslan överdriven. Dessutom kan finanskrisen göra att vinsterna fortsätter att falla betydligt mer i andra branscher.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar