Hänger med

Under sommaren har läkemedelsfonderna följt med uppåt, men de tillhör fortfarande årets förlorare. En orsak är debatten om en sjukvårdsreform i USA.

Jonas Lindmark 2009-08-18 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

När världens aktiemarknader återhämtade sig brant under april så följde läkemedelsaktier inte alls med uppåt. Men under de följande tre månaderna har läkemedelsfonderna någorlunda hängt med – deras fondindex har i snitt stigit 6,6 procent fram till 31 juli, medan snittet för globalfonder är 6,8 procent och fondindex för samtliga branschfonder klättrat 7,8 procent de senaste tre kalendermånaderna.

Samtidigt har debatten i USA om president Obamas sjukvårdsreform blivit allt mer intensiv, med aggressiva utfall från både republikaner och demokrater. Senast debatten om det amerikanska sjukvårdssystemet var lika het var

för 16 år sedan, då makarna Clinton försökte komma överens med den demokratiska majoriteten i kongressen.

Effekten av en nationell sjukvårdsförsäkring på läkemedelsbolagens vinster är oklar, men det har i flera år funnits en oro bland investerarna att en hårdare reglering skulle minska volymerna för dyra mediciner genom att ofta tvinga läkare och/eller patienter att välja det billigaste alternativet. Den typen av reformer har redan genomförts i både Sverige och andra länder, men sänkta vinster för läkemedelsföretagen som följd. Men kanske har den heta debatten i USA under sommaren gjort att fler investerare nu räknar med att det Obamas regering kommer att misslyckas precis som Clinton gjorde.

Historiska mönster

Den svaga utvecklingen för läkemedelsfonder hittills under 2009 beror kanske på att uppvärderingen under 2008 jämfört med andra typer av aktier gjort att professionella placerare ser större möjligheter i andra branscher. I snitt tappade läkemedelsfonder bara 11 procent under förra året, medan fondindex för samtliga aktiefonder föll 38 procent.

Men en avgörande förklaring är nog den grundläggande psykologin i aktiemarknaden att lita till historiska mönster som säger att mer konjunkturkänsliga aktier ska utvecklas mycket bättre under första delen av en konjunkturuppgång. Och särskilt under april var det tydligt att många på aktiemarknaden har stärkt sina förhoppningar på att tillväxten i världsekonomin kommer att ta fart senare i år.

Fast det är inte alls säkert att majoriteten på aktiemarknaden får rätt. Särskilt optimistiska verkar förhoppningarna på tillväxtmarknaderna vara. Om finanskrisen visar sig mer svårlöst än förväntat och arbetslösheten fortsätter att öka dramatiskt i de stora ekonomierna, så är det inte orimligt att intresset för läkemedelsaktier återvänder hos världens investerare senare i år. Men det är inte troligt så länge tillväxtmarknaderna fortsätter brant uppåt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar