Se upp med de långa vågorna

Fonder som investerat i småbolag, i värdeaktier och på tillväxtmarknader är vinnare de senaste tio åren. Men snart kommer trenderna att vända.

Jonas Lindmark 2010-02-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Vilka typer av aktier som är ”heta” på aktiemarknaden ändras i långa vågor på 5-10 år. Många minns att ”IT-bubblan” kring år 2000 drog med sig även andra typer av företag, de som också hade hög förväntad framtida tillväxt.


Färre är nog medvetna om att andra halvan av 1990-talet även gav en dramatisk uppvärdering av aktierna i nästan alla världens största företagen. Visst gav de allra största tillväxtbolagen högst avkastning, men alla riktigt stora börsföretag var eftertraktade. Argumenten för storföretagens aktier var bland annat att allt fler investerare värdesatte god likviditet (att det är mycket större omsättning i de största

börsbolagens aktier) och marknadsledare (att vara störst i sin bransch sågs som en avgörande fördel), men flockbeteende bidrog också.


Trenderna vände 2003


Uppgången pågick så länge att många lurades att tro att högre avkastning från stora tillväxtbolag var en permanent egenskap hos aktiemarknaden. Men trenderna vände – andra aktier blev vinnare.


Sedan 2003 är det främst uppvärderingen av tillväxtmarknader som Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (BRIC) som fått uppmärksamhet. Men under samma period har det även skett en dramatisk återhämtning för småbolag och ”värdeaktier” (motsatsen till aktier i bolag med hög tillväxt). Den högre avkastningen hos dessa de senaste åren blir mer rimlig när man tar med i beräkningen att många av största tillväxtbolagen var extrema vinnare under andra halvan av 1990-talet.


Fast någon gång kommer trenderna att vända igen. I flera år har jag sett experter som argumenterat för att det är dags för pendeln att börja svänga tillbaka och jag håller med om att det borde ske snart. Under år 2008 vände också utvecklingen tillfälligt, men redan under 2009 återvände intresset för hög risk och därmed placeringar på tillväxtmarknader och i småbolag. Nu tycker jag att det verkar rimligt att ett ökat intresse för kvalitet betyder att trenden vänder mer permanent under 2010.


Permanent fördel


Förra veckan intervjuade jag John Rekenthaler, Morningstars forskningschef i Chicago, som svarade att det just nu troligen är en bra tidpunkt att investera i de största tillväxtföretagen, som historiskt sett är ovanligt lågt värderade. Men å andra sidan finns en permanent fördel för aktier i småbolag och lågt värderade bolag, tack vare högre risk och mindre intresse (mer om detta i ”Min favorit är Style Box”, länk ovan till höger).


Just med hjälp av Morningstars verktyg Style Box blir dessa skillnader extra tydliga. Den delar in fonderna i nio grupper beroende på om de främst investerar i stora, medelstora eller små börsbolag, samt främst väljer aktier med låga nyckeltal (värdebolag), höga nyckeltal (tillväxtbolag) eller en mix av dessa. Genom att granska Style Box för fonderna i en kategori går det att upptäcka om det främst är skillnader i förvaltarnas stil som förklarar skillnader i avkastningen.


Slutsatsen är att du som sparar till din pension och vill slippa bekymra dig om när du ska byta fonder kan tjäna på att välja en hög andel småbolagsfonder och värdefonder (”Value” på engelska). Du som försöker pricka rätt under enskilda år har ett svårare beslut, eftersom det är rimligt att pendeln svänger snart så att de största tillväxtbolagen blir vinnare under en period.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar