Ingen brådska att övervikta Europa

Årets börsnedgång i Italien och Frankrike har varit i snitt 25 procent, räknat i dollar. Nedgången är förvånande stor, men ännu är aktiekurserna inte uppenbart låga.

Jonas Lindmark 2010-06-09 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Europafonderna är tydliga förlorare hittills i år. Under årets första fem månader har de breda Europafonderna i snitt backat 8 procent, medan Morningstars fondindex för USA-fonder samtidigt har stigit 6 procent och Japanfonderna har klättrat 9 procent. Även tillväxtmarknadsfonder och Sverigefonder är upp, båda i snitt 4 procent.


Nedgången i Europa är dessutom betydligt större om man granskar börserna i enskilda länder och ser utvecklingen utifrån, räknat i dollar. MSCI:s Europaindex har backat 20 procent fram till sista maj och i flera länder är nedgången nästan dubbelt så stor. Att MSCI Grekland har rasat 43 procent i år är väl inte så förvånande efter den politiska krisen där, men att MSCI Italien har backat 28 procent och MSCI Frankrike har tappat 22 procent sedan årsskiftet är dramatiska nedgångar för så stora länder. Inte så konstigt att även börserna i New York reagerar kraftigt när det kommer nya dåliga nyheter från Europa.


Förvånande stor


Att förklara så stora börsnedgångar i länder som Italien och Frankrike är inte helt lätt. Börsrasen är ungefär lika stora som återhämtningen på dessa börser var under 2009, så investerarna verkar alltså anse att krisen nu är lika allvarlig som mitt under finanskrisen.


En förklaring som ofta nämns är att krisen i Grekland och oron att fler länder ska drabbas har försvagat den gemensamma valutan euron kraftigt. Och rädsla att valutan ska försvagas ytterligare verkar göra att investerare säljer även aktier i börsbolag som tjänar på försvagningen. Kanske förutser de fler dåliga nyheter, som gör att de kan köpa tillbaka aktierna billigare senare i år?


Men den extra nedgången jämfört med andra världsdelar är ändå förvånande stor. Många stora börsbolag har tillgångar och försäljning i hela världen, så att huvudkontoret råkar ligga i Frankrike eller Italien betyder inte alls att detta är avgörande. Visst är branscher som bank och fastigheter mer beroende av den lokala ekonomin, men för att sänka det samlade börsvärdet med över 20 procent behövs ännu mycket större nedvärdering av dessa branscher.


Fast en överdriven nedgång behöver inte betyda att dagens aktiekurser är låga. Förklaringen kan lika gärna vara att aktiekurserna vid årets början var för höga. Därför tycker jag att det är viktigt att granska utvecklingen i ett längre perspektiv, för att försöka hitta vilken nivå som är långsiktigt normal. Och då är mitt intryck att dagens nivå är rimlig, alltså varken uppenbart dyra eller uppenbart billiga aktier i Europa.


Köp billigt och sälj dyrt


Om jag har rätt så är det ingen brådska att investera i Europafonder. Återhämtningen under hösten 2009 var delvis överdrivet optimistisk och änne har vi inte sett en uppenbart överdriven pessimism på aktiemarknaden. Historiskt brukar det komma en ”kapitulation” på aktiemarknaden innan nästa börsuppgång börjar. Och ett sådant kraftigt börsras utan rekyl har vi inte sett ännu.


Dock ökade jag redan i slutet på april andelen Europafonder i mina tre aktiva portföljer (se ”PPM-portföljer 28/4”). Förklaringen är att tidigare var andelen Europa väldigt låg och när aktiekurserna i andra världsdelar under de föregående tre månaderna hade utvecklades bättre, så valde jag som så många gånger förut att gå mot strömmen. Det är svårt att pricka in exakt rätt tillfälle att köpa, men redan genom att återkommande sälja dyrt och köpa billigt går det att höja snittavkastningen rejält. Men jag gissar alltså att det inte är någon brådska att byta till övervikt i Europa.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar