Jordbävningen visar risken med aktiefonder

Tsunamin som i dag svepte in över kusten norr om Tokyo är ett exempel på den sorts risk som gör att aktiefonder i snitt ska ge högre avkastning än räntefonder. Framtiden är okänd och många sannolikheter går inte att beräkna. Sparandet i en Asienfond ska vara långsiktigt.

Jonas Lindmark 2011-03-11 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

En stor jordbävning som drabbar Tokyo har varit ett ofta använt exempel för att förklara risken med att spara i aktiefonder. Aktieägarna står för riskkapitalet i företag runt om i världen. Vid plötsliga oväntade katastrofer som en jordbävning eller ett vulkanutbrott finns inga försäkringar som ersätter det minskade marknadsvärdet hos aktierna i börsföretag som drabbas, när aktiemarknaden reagerar på de dåliga nyheterna.


Dagens jordbävning i Japan inträffade bara minuter innan Tokyobörsen stängde för helgen. Men terminshandeln i Singapore av Nikkei index gav en nedgång på sammanlagt 4,7 procent. Och runt om i världen har börserna

backat, rimligen delvis en reaktion på dåliga nyheter från Japan. Särskilt stor är effekten rimligen på grannländerna i Asien.


Asien redan årets förlorare


Asienfonderna tillhörde redan förlorarna hittills i år, med en nedgång för Morningstars fondindex på 6,5 procent under januari och 4,4 procent under februari. Japanfonderna fick däremot en återhämtning under februari och steg i snitt 2,7 procent. Men efter dagens jordbävning verkar den återhämtningen gå förlorad. Särskilt om experterna har rätt att det de närmaste dagarna kommer fler stora jordskalv.


Och i grannländer som Kina, Sydkorea och Taiwan är efterfrågan från och försäljning till Japan en viktig del av ekonomin. Många japanska företag har tillverkning och underleverantörer i låglöneländer, som nu riskerar att indirekt drabbas av jordbävningen. Vissa branscher kan förstås få ökad försäljning, när myndigheter och företag längs ostkusten i Japan återuppbygger det som tsunamin raserat.


Men dagens otäcka nyhet från Japan är en påminnelse om att sparandet i alla aktiefonder och kanske särskilt Asienfonder ska vara långsiktigt. Det är först om 20-30 år som vi vet om dagens förväntningar på framtiden har infriats.


Köptillfälle


Skulle dagens reaktion på börserna i Asien följas av en större nedgång nästa vecka så är det rimligen ett bra köptillfälle. Historiskt så har jordbävningar normalt inte haft långvarig inverkan på börsutvecklingen. Om Asienfonderna faller ytterligare 10 procent från gårdagens NAV-kurser så är de i snitt tillbaka på nivån hösten 2006 och sommaren 2008, två tidpunkter i börsutvecklingen då värderingen (med facit i hand) var nära den långsiktiga trenden. Skulle Asienfonderna som grupp backa mer än 15 procent räknat sedan årsskiftet, så är mitt tips att detta i så fall ger ett bra köptillfälle.


Japanfonderna har haft en sämre utveckling och de senaste åren och i snitt backat 37 procent på fem år, Värdeminskningen hittills år 2011 är mindre än hos Asienfonderna, men det beror nog på att förväntningarna var så låga redan förra året. Ekonomin verkar vara kvar i en ond cirkel och de politiska problemen är svårlösta. Jordbävningen underlättar knappast, den kanske snarare bli en ursäkt att skjuta på åtgärder inom andra områden.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar