Politiska beslut saknas

Japanfonderna är vinnare under juni, men det räcker inte när parlamentet Diet fortsätter att misslyckas med att fatta beslut om nödvändiga reformer.

Jonas Lindmark 2011-06-30 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn

Japanfonderna har återhämtat sig rejält och är vinnare under juni med en värdeökning på 4 procent, samtidigt som snittet för aktiefonder är nära noll och Sverigefonderna har backat rejält.


Fast redan i ett perspektiv på ett halvår, så blir det tydligt att Japanfondernas återhämtning är från en låg nivå. Tsunamin i början av mars, som skadade den japanska ekonomin på flera sätt, gjorde att Tokyobörsen tappade hela det försprång mot världsindex som uppstått under vintern – och mer därtill. Under månaden efter jordbävningen föll Japanfonderna drygt 10 procent i snitt, räknat i svenska kronor. Återhämtningen den senaste månaden är al

ltså betydligt mindre och det är även svårt att hitta en tydlig orsak.


Politiskt finns vissa ljuspunkter. 2 juni klarade sig premiärminister Naoto Kan från att avsättas av en förtroendeomröstning i parlamentet Diet. Men den framgången vanns genom ett löfte från Kan att han kommer att avgå när regeringen fått igenom sin budget för att få Japan på fötter efter tsunamin. Fortfarande fyra veckor senare verkar förhandlingarna pågå och enligt Financial Times har Kan denna vecka därför förtydligat att för att han ska acceptera att avgå och släppa fram en yngre generation politiker krävs tre parlamentsbeslut: en extra budget med pengar för att reparera skadorna av tsunamin på kusten i nordost, en beslut att regeringen får öka utbudet av statsobligationer och en lag som ger mer betalt för energi från förnyelsebara källor. Samtidigt är det så många andra reformer nödvändiga för att få fart på ekonomin.


Skeptisk


Men jag är fortsatt skeptisk till att det finns någon framkomlig väg att få fart på tillväxten i japansk ekonomi. Så många politiska beslut fattas, så många år utan ett slut på problemen med deflation har passerat. Åtstramning i resten av världen gör att Japan rimligen inte kommer att få hjälp av ökad export och få experter verkar tro att det är möjligt att den allmänna inhemska konsumtionen skulle ta fart, särskilt nu efter tsunamin.


Som vanligt är det främsta argumentet för Japanfonder att förväntningarna är så lågt ställda att det finns större utrymme för en positiv överraskning. Men ekonomin verkar vara kvar i en ond cirkel och de politiska problemen är svårlösta. Risken att bli besviken är därmed stor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar