Aktier bättre än obligationer framöver

Dagens extremt låga räntor gör att aktiefonder ger klart högre förväntad avkastning än obligationsfonder. Enbart direktavkastningen från aktier är tre gånger högre än räntan på en 5-årig statsobligation.

Jonas Lindmark 2012-08-09 | 14:51
Facebook Twitter LinkedIn

Peter Malmqvist, välkänd fristående finansanalytiker, påpekar i dagens Svenska Dagbladet att risken är stor för fallande priser på svenska statsobligationer framöver. Räntan på 5-åriga obligationer är nu nere kring 1 procent och kan därmed inte falla särskilt mycket till.


Låga räntor betyder höga priser på obligationerna med fast ränta, men om marknadsräntorna stiger så faller utelöpande obligationer i värde. Jag håller med om att det verkar troligt att svenska långräntor återvänder till en mer normal nivå över 3 procent någon gång under de närmaste åren. Då kommer obligationsfonder att falla i värde. Sker ränteuppgången snabbt så kan värdeminskningen som Peter Malmqvist påpekar bli 10-15 procent.


Och även om marknadsräntorna skulle ligga kvar på dagens nivå kring 1 procent i många år framöver, så betyder det att avkastningen från obligationsfonder blir väldigt låg. Deras förvaltningsavgifter är i snitt 0,58 procent per år, så väldigt lite avkastning blir kvar till fondspararna.


Aktier bättre


För långsiktiga sparare har de fallande långräntorna ökat fördelarna med aktiesparande. Till att börja med är den årliga utdelningen från de flesta börsbolag högre än 1 procent, snittet varierar mellan länder men är i Sverige över 3 procent. Redan direktavkastning är alltså tre gånger mer än 5-åriga svenska statsobligationer ger.


Därtill finns utrymme för att företagens vinster ska bidra till stigande aktiekurser, eftersom aktiekursen i förhållande till dagens vinst per aktie (p/e-tal) ofta ligger under 20, vilket motsvarar en total avkastning över 5 procent per år. Dessutom är det rimligt att omsättning och vinster i snitt följer BNP-utvecklingen, så i snitt minst ett par procent ytterligare nominell avkastning är rimligt att förvänta sig.


Inflationen äter upp en del av avkastningen, men det gör den även av obligationernas ränta. Med en förväntad inflation på 2 procent långsiktigt så ger statsobligationer negativ real avkastning, medan redan direktavkastning från aktier räcker för en positiv real avkastning.


Även i ett långsiktigt historiskt perspektiv är fördelen för aktier tydlig. Aktier har i snitt levererat en real avkastning på 6 procent per år de senaste 100 åren enligt London Business Schools jämförelser av industriländernas börser. Problemet är att svängningarna är stora, börsuppgångar blandas med långa tidsperioder med fallande aktiekurser.


Men med dagens låga räntor är det ändå svårt att komma fram till någon annan slutsats än att aktiefonder ger klart högre förväntad avkastning än obligationsfonder. Undantaget är främst placerare som inte tål att uppleva riktigt stora börsras, för det är väldigt osannolikt att svenska statsobligationer skulle falla lika mycket i värde som Stockholmsbörsen gjorde 2008. Så länge sparandet är långsiktigt så spelar svängningar enskilda år egentligen ingen roll, det avgörande för de flesta är att nå ett bra slutresultat.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar