Årets förlorare

Med sex veckor kvar av året ser Rysslandsfonderna ut att behålla positionen som årets förlorare 2014. Flera både kortsiktiga och långsiktiga problem ligger bakom, så en uthållig återhämtning nästa år är knappast möjlig.

Jonas Lindmark 2014-11-12 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

Rysslandsfonderna har fortsatt ned under hösten. De var förlorare redan första kvartalet, efter invasionen av Krim. Under sommaren återhämtade Moskvabörsen det mesta av nedgången, men därefter har den ryska rubeln försvagts kraftigt. Det hänger samman med att oljepriserna gått ned, vilket både minskar landets exportintäkter och försvagar statsfinanserna.


Mer grundläggande och långvariga problem finns också, som sammanfattas i den svaga ekonomiska tillväxten. Även 2013 var Rysslandsfonderna bland förlorarna trots att det senaste årets mer akuta problem (Ukraina, sanktioner, sjunkande oljepriser och fallande rubel) då ännu inte uppstått, vilket visar att investerarna även oroas av andra mer permanenta problem (korruption, krympande befolkning, alkoholism) som begränsar börsföretagens möjligheter att långsiktigt tjäna pengar. Utländska investerare som jämför med andra länder har sett att den ryska utvecklingen går åt fel håll.


Sämst av Rysslandsförvaltarna under 2014 har East Capital varit, trots stort förvaltat kapital och stora resurser. Enligt förvaltarna beror misslyckandet på att fonden fokuserat på att investera i konsumentrelaterade företag och undervikta exportföretag. Förvaltaren Jacob Grapengiesser skriver i en kommentar på fondbolagets hemsida att konsumentföretag oftast visar bättre långsiktig tillväxt och att East Capital håller fast vid idén att vara med och bygga en ny ekonomi ur askan av Sovjetunionens kollaps.


Respekt för äganderätten?


Den grundläggande frågan för utländska investerare, som jag skrev om i våras (”Utdelningen står mot risken i Ryssland”, länk ovan till höger), är dock om de kan lita på att den ryska regimen respekterar deras äganderätt. Låga aktiekurser i förhållande till redovisade eller förväntade vinster (p/e-tal) kan verka lockande, men bara kombinerat med tilltro att vinsterna kommer att tillhöra de nuvarande ägarna. Det senaste exemplet på motsatsen är konglomeratet Sistema, där huvudägaren Vladimir Evtushenkov anklagas för penningtvätt och olagliga fastighetsaffärer som kan medföra att bolaget förlorar stora tillgångar.


Jag fortsätter att vara skeptisk. Lägre tillväxt och minskade intäkter från råvaruexport har tvingat makthavarna i Kreml att ta till nya knep för att behålla makten. Rysslands vägval att bryta med Västeuropa politiskt och ekonomiskt kan på kort sikt stärka regimens grepp, men långsiktigt ökar det risken att befolkningen drabbas av sjunkande levnadsstandard. Moskvabörsen rör sig i tvära kast och kan därför bli kortsiktig vinnare, men de grundläggande problemen är så svårlösta att jag tvivlar på att en uthållig återhämtning är möjlig nästa år. Mönstret hittills är tydligt, varje uppgång på Moskvabörsen stoppas inom några månader av en ny våg säljare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar