Extrakt får samma snittkurs

Alfred Berg har system som ser till att alla portföljer får samma snittkurs på sina affärer. Därmed kan inte Extrakt gynnas.

Jonas Lindmark 2000-08-29 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


För att rensa luften mellan Fondstar och Alfred Berg interjuas här Hans Fahlin, VD för Alfred Berg Kapitalfövaltning och Bo Kratz, portföljförvaltare svenska aktier.

Artikeln ”Köp nya doldisen Extrakt” är ju positiv till fonden, varför svarar ni i ert ”Genmäle” att artikeln innehåller ogrundade anklagelser?

”Artikeln rekommenderar Extrakt, men den gör det av fel skäl. Sanningen är att vi behandlar alla kunder lika. Extrakt är en fond för investerare som vill ta risken att enbart investera i aktier som Alfred Berg Kapitalförvaltning verkligen tror på", säger Hans Fahlin.

"Jag vet att

vi kommer att ha fel ibland, precis som jag vet att vi kommer att ha rätt ibland. Men jag hoppas förstås att Extrakt kommer att ge en bra riskjusterad avkastning över tiden”

Kan det inte finnas problem med att Extrakts förvaltare Stefan Ortmark även är ansvarig för era andra två fonder med svenska aktier, Referens och Sverige?

”Nej, konflikter mellan olika uppdrag hanteras genom att Extrakt rent mekaniskt köper de tio aktier i Referens som har störst övervikt jämfört med index, samt ett par innehav som inte passar in i de övriga portföljer” säger Bo Kratz.

Varför tillåter ni ytterligare ett par innehav, varför gynna Extrakt?

”De allra flesta kunder vill ha en lågriskprofil med långsiktiga innehav, låg omsättningshastighet och därmed låga transaktionskostnader. De innehav som enbart läggs i Extrakt är aktier som inte passar in i de normala portföljerna."

"Det kan vara aktier i bolag med ovanligt hög risk, aktier som vi tror på på kort sikt men inte på längre sikt, eller aktier som bara är inofficiellt noterade” säger Hans Fahlin.

Är det inte tänkbart att den lilla fonden Extrakt får prioritet av förvaltarna, det som i USA kallas ”front running”?

”Nej, vi har datorsystem som ser till att alla kunder får samma snittkurs under dagen. Om vi förvaltare ändrar uppfattning om en aktie, till exempel bestämmer oss för sälja Hennes & Mauritz, så görs ändringen i vår modellportfölj och slår direkt igenom i alla portföljer som vi har ansvaret för, både fonder och diskretionära uppdrag” säger Bo Kratz.

Varför startade ni Extrakt?

”Den har tillkommit av ett väldigt speciellt skäl. Vi har sedan länge haft diskretionära uppdrag med hög risk. Men en del kunder föredrar att investera i en fond eller vill ha en andel av det diskretionära uppdraget placerat med hög risk och då är det mer praktiskt med en fond” säger Hans Fahlin.

Varför kan inte småsparare köpa Extrakt direkt hos er?

”Vi vill att alla ska tala med en av våra förvaltare först och bli informerade om att risken är extra hög. Du jämför med våra Rysslandsfonder, men jag tror att alla i dag är medvetna om att det är mycket riskabelt att köpa ryska aktier. Extrakt är en Sverigefond och därför kan folk tro att risken är låg” säger Hans Fahlin.

Samtidgt kan småsparare köpa Extrakt direkt via internetmäklare som Fondmarknaden. Är inte det i så fall ett problem?

”Jo, det är ett problem. Avtalet med internetmäklarna gäller hela vårt sortiment och vi har inte särbehandlat Extrakt. Det kommer vi att se över, så att även internetmäklarnas kunder får den information vi vill att de skall ha innan de investerar.” säger Hans Fahlin.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar