Genmäle om Extrakt

till Fondstar från Alfred Berg Kapitalförvaltning:

Jonas Lindmark 2000-08-28 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


"I sin artikel om Alfred Berg Extrakt har Jonas Lindmark fått mycket om bakfoten. Det åtgärder som Alfred Berg vidtagit och som Lindmark finner märkliga har en ytterst självklar förklaring. En förklaring som bottnar i värnandet om småspararens kapital och i iakttagandet av den lagstiftning som reglerar vår verksamhet.

Lagstiftaren uppställer viktiga krav på den som förvaltar kapital. Bl.a. skall ”enskildas kapitalinsats inte otillbörligen äventyras” . Man skall ”från sina kunder inhämta uppgifter om deras ekonomiska situation, erfarenhet av värdepappersmarknaden och syftet med de tjänster de efterfrågar” samt ”vid sina kontakter med

kunder lämna tillräcklig information om sådana omständigheter som är väsentliga i sammanhanget”.

I syfte att följa dessa regler och det allmänna sundhetskrav som lagen uppställer har Alfred Berg Fonder tillsammans med Alfred Berg Kapitalförvaltning beslutat att inte marknadsföra Alfred Berg Extrakt brett till allmänheten. Vi anser att då fonden placerar i förhållandevis koncentrerad portfölj av svenska aktier är risken stor att en oerfaren investerare lätt kan underskatta risken att förlora delar av sitt investerade kapital. Svängningarna i fondens värde kan förväntas vara väsentligt högre än i en normal Sverigefond. Alfred Berg Extrakt är som namnet antyder ett extrakt av de portföljer som återspeglas i Alfred Berg Sverige och Alfred Berg Referens. Därutöver kan fonden innehålla ytterligare några innehav med en kortare investeringshorisont och/eller högre riskprofil än de övriga fondernas.

I syfte att undvika att enskilda placerare investerar direkt i fonden utan att ha tillräcklig information hänvisar vi också intresserade kunder att i förväg kontakta oss.

Lindmark har inte bara missupfattat skälet till våra försiktighetsåtgärder. Han vill låta påskina, att det egentliga syftet är att gynna vissa kunder på bekostnad av andra. Inte nog att detta vore djup oetiskt, det vore ett direkt brott mot den tidigare nämnda lagstiftningen. I syfte att alla kunder skall behandlas rättvist har Alfred Berg ställt upp ett omfattande internt reglemente som omöjliggör s.k. ”front running”. Detta reglemente kontrolleras noggrant, såväl internt som av utomstående revisorer.

Vi har under många år haft nöjet att följa Jonas Lindmarks artiklar om den svenska fondmarknaden. Han har som få andra bidragit till att öka kvaliteten på den information som småspararen haft att tillgå från fondförvaltare och andra aktörer på kapitalmarknaden. Det gör oss därför särskilt besvikna att behöva motta Lindmarks ogrundade anklagelser om oseriöst beteende. Vi har alltid uppfattat det som att vi stod på samma sida och gemensamt verkade för en seriös kapitalmarknad med aktörer som strävar efter att vid varje tidpunkt inneha allmänhetens förtroende.

Hans Fahlin

Verkställande Direktör

Alfred Berg Kapitalförvaltning AB"



NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar