Genmäle från AMF Pension

Jonas Lindmark 2000-11-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
"Svar på Jonas Lindmarks krönika, Morningstar

I Jonas Lindmarks krönika på Morningstars web den 3 november påstås att AMF Pensions fonder är dopade och att våra fondkunder skulle favoriseras på livbolagets kunders bekostnad. Något sådant har aldrig förkommit.

AMF Pension startade sin fondverksamhet vid årsskiftet 1998/99 med personal som har tydliga instruktioner att bedriva portföljförvaltningen separat från livbolagets kapitalförvaltning. Såväl berörda styrelser i AMF Pension och i fondbolaget som Finansinspektionen bevakar noga att placeringsbesluten i respektive bolag är åtskilda vilket bland annat dokumenterats i samband

med en nyligen genomförd rutinkontroll från Finansinspektionen. Ansvariga portföljförvaltare för den Sverigefond som Jonas Lindmark citerar är dessutom enbart sysselsatta med fondverksamheten och avlönas därmed till fullo av fondbolaget.

Som vi utförligt presenterat för Jonas Lindmark finansieras fondverksamheten de inledande åren av ett lån från AMF Pension som löper med marknadsmässig ränta och som skall återbetalas i takt med att fondbolaget genererar överskott.

När Jonas Lindmark kommer fram till sitt påstående att fondbolaget favoriseras har han jämfört livbolagets avkastning på de svenska aktieplaceringarna med Sverigefondens motsvarande avkastning. I och med att portföljsammansättningen i respektive portfölj och affärsaktiviteten inte är identisk är det knappast förvånande att avkastningen också varierar, i synnerhet som det dessutom är olika portföljförvaltare.

Ett av missförstånden i krönikan är att författaren fokuserar ensidigt på Ericsson-aktien. Den är visserligen viktig, men säger långt ifrån hela sanningen. Av fondbolagets halvårsrapport per 30 juni 2000 framgår tydligt att värdeökningen i Sverigefonden uppgick till 19 miljoner kronor under årets första sex månader varav Skandia, OM Gruppen, Ericsson, Nordbanken och Nolato svarade för 18 miljoner kronor. Vid jämförelse av motsvarande avkastning för livbolagets svenska aktieportfölj kan man konstatera att flera av dessa innehav inte hade samma betydelse utan att inriktningen på placeringarna var delvis en annan.

AMF Pension har under de senaste tio åren presterat den högsta avkastningen av samtliga svenska livförsäkringsbolag. Vi törs hävda att våra starka siffror beror på kompetens, inte doping, varken i livbolaget eller i fonderna.

Christer Elmehagen

VD AMF Pension"

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar